“Jambon had geen mandaat voor overlegcomité wegens geen eensgezindheid Vlaamse regering”

“We waren als N-VA tegen een sluiting van de horeca, maar doordat er geen eensgezindheid was binnen de Vlaamse regering, had minister-president Jan Jambon geen mandaat in het Overlegcomité”. Dat erkende Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zondagmiddag in het VTM Nieuws. Hij kondigde ook aan dat het onderwijs naar oranje zal overschakelen, maar in het hoger onderwijs moet voor de eerstejaars de helft van auditoria open kunnen blijven.

© (Foto Belga)

Voor Weyts zorgt de onenigheid over de sluiting van de horeca niet voor spanningen binnen de Vlaamse regering. Hij begrijpt dat ministers kijken naar hun moederpartij en het standpunt in andere regeringen, “maar hopelijk is bij hen ook begrip voor onze standpunten”. De N-VA’er zei ook niet te begrijpen dat er vooraf niet overlegd is met de betrokken sectoren, zoals de Vlaamse regering dat onder meer met de sport- of de onderwijssector heeft gedaan. “Het is beter dat ze zelf het mes vasthouden en kijken waar er kan gesneden worden”, aldus Weyts.

Hij vond het “zeer opmerkelijk” dat de coronacijfers erg verschillen aan de beide kanten van de taalgrens, “maar we moeten niet voor onze beurt praten”, gezien de evolutie die ook in Vlaanderen te zien is.

Minister Weyts blikte ook vooruit op het overleg dat maandag volgt met de onderwijssector. Hij kondigde aan dat er naar code oranje zal worden overgeschakeld, “maar de scholen blijven open”. Wel komen er strengere maatregelen, onder meer inzake het gebruik van het mondmasker door zowel leerlingen als leerkrachten, en de voorwaarden voor de lessen lichamelijke opvoeding (LO).

Ook voor de hogescholen zal de code oranje gelden, aldus Weyts die daarover met de hogescholen en universiteiten heeft samengezeten. De hogescholen en universiteiten kunnen nog strengere maatregelen nemen, maar de minister pleit voor een uitzondering voor de eerstejaarsstudenten. Code oranje houdt immers in dat de auditoria maar voor een vijfde gevuld mogen zijn, maar Ben Weyts wil dat voor de eerstejaars de helft van de auditoria gevuld kunnen worden. “We moeten oog hebben voor de meest kwetsbaren. De eerstejaars hebben hun schooljaar in het middelbaar onderwijs niet kunnen afsluiten zoals het hoort. Ze hebben geen ervaring en we willen niet dat ze een vogel voor de kat worden”.

Ben Weyts kondigde ook aan dat hij zondag nog in de rand van de Ronde van Vlaanderen een ontmoeting heeft met UCI-voorzitter David Lappartient over het feit of het WK Veldrijden begin volgend jaar al dan niet kan kunnen doorgaan.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.