Jaarlijkse tuinbeurs Xterieur gaat deze zomer door in het Baron Casierpark

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Redactie KW

De strenge coronamaatregelen weerhouden drie Waregemnaars niet om alvast een evenement te plannen. Als alles goed gaat, krijgt de jaarlijkse tuinbeurs Xterieur in juni een zomerversie, die voor de gelegenheid in het stadspark Baron Casier zal plaatsvinden. “Schrik voor een annulering? Ik hoop dat we ons tegen dan al in een andere wereld bevinden”, klinkt het.

Een woordje uitleg voor wie Xterieur niet kent: de jaarlijkse tuinbeurs vindt al sinds 2011 plaats in de Expo van Waregem en mag telkens 100 exposanten en 9.000 bezoekers – gespreid over drie dagen – ontvangen. Tot nu werd de organisatie niet getroffen door de coronacrisis, want de vorige editie vond op 14, 15 en 16 februari 2020 plaats en kon dus de lockdown ontspringen. “Onze volgende editie zou normaal gezien over een kleine maand plaatsvinden, maar dat gaan we dus niet doen. De indoor tuinbeurs verhuist naar 2022”, vertelt Chris Baert, de directeur van Expo Waregem én medeorganisator van Xterieur.

Wat het Xterieur-team – bestaande uit Baert, Koen Damman en Delphine De Jaegher – voor ogen heeft, is een zomereditie van de tuinbeurs. Die zal toepasselijk plaatsvinden in openlucht. “We speelden al lang met de idee om de tuinbeurs eens echt buiten te laten doorgaan. De voorbije jaren bouwden we al nu en dan een deeltje van de beurs op naast de Expo en zowel de exposanten als de bezoekers konden dat best smaken”, legt Baert uit. “Onder impuls van de standhouders, die meer buitenstanden wilden, én als gevolg van de corona-omstandigheden zijn we eens gaan samenzitten met het stadsbestuur.”

Slag om de arm

Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) ziet wel iets in het evenement, al houdt hij nog een slag om de arm. “Alles wat we nu al goedkeuren, is onder voorbehoud van de coronamaatregelen. Los daarvan vind ik dit zeker een goed concept. Een aantal jaren geleden heeft een serviceclub eens een soortgelijk evenement georganiseerd in het park en dat sloeg zeker aan. Als alles meezit, en ik ben daar wel optimistisch over, zal deze tuinbeurs kunnen doorgaan en een meerwaarde betekenen voor de stad”, reageert hij.

Voor Baert is het alvast een droom om van de tuinbeurs in het park een vaste afspraak te maken. “Baron Casier is een fantastische locatie. Er zijn drie verschillende ingangen en verschillende wandelpaden, die we allemaal willen integreren in de beurs”, klinkt het. De initiatiefnemers willen maximaal 110 standen spreiden over de volledige 8 hectare die het park groot is. “Maar met respect voor de open ruimte, hé. De standen zullen ver genoeg van elkaar staan en het is niet de bedoeling om daar zwembaden neer te poten”, vervolgt Baert.

Ook de handelaars zien Xterieur graag komen. Niet in het minst door de timing: de tuinbeurs valt samen met de Pandjes en Batjes. “Dat is een bewuste keuze”, bevestigt citycoach Wout Taghon, die nauw samenwerkt met handelaarsvereniging Winkelen in Waregem. Hij verwijst naar de braderie van oktober, toen de Zuidboulevard omgetoverd werd tot een mini-autosalon in openlucht. “Op die manier breng je een totaalbeleving in de stad. Koppels zakken samen af om te shoppen in de winkelstraten en koppelen daar een bezoek aan de beurs aan. Of omgekeerd. Het is nu enkel hopen dat het de goede richting uitgaat met de cijfers en de coronamaatregelen.”

De Xterieur-zomereditie vindt op 11, 12 en 13 juni 2021 plaats in stadspark Baron Casier. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier