Izegem gaat voor 1.010 orgaandonoren: “Met een kleine moeite meteen acht levens redden”

V.l.n.r.: Rik Decock, Kris Heldenbergh, Jasper Jonckheere, Philippe Declercq, Ann Van Essche en Inge Rots. © foto Frank
Wouter Vander Stricht

Rotaryclub Izegem zet de schouders onder een actie om tegen 10 oktober 2020 (10/10 dus) ook 1010 extra orgaandoneren te vinden. “Orgaandonatie is van levensbelang: met een kleine moeite kan je 8 levens redden. Het vraagt weinig moeite en sinds 1 juli is het registreren als donor nog een stuk makkelijker geworden”, klinkt het bij de Rotariërs.

Op vandaag hebben amper 1.000 Izegemnaars zich geregistreerd als orgaandonor. “Jammer, want dagelijks sterven zo’n 100 mensen bij gebrek aan donoren. Rotaryclub Izegem engageert zich samen met Stad Izegem en Gezonde Gemeente om hier iets aan te doen en om dit aantal minstens te verdubbelen!”

Philippe Declercq, voorzitter Rotaryclub Izegem: “Op de symbolische datum 10/10/2020 willen we 1010 extra Izegemse donoren kunnen noteren. Ambitieus en tegelijkertijd niet, want sinds 1 juli is het maar een kleine moeite om je te registereren. Wie in het bevolkingsregister is ingeschreven, is automatisch een potentiële donor. Tenzij je dit weigert of wanneer je naaste familieleden zich verzetten. Een uitdrukkelijke toestemming geven is dus belangrijk. Zo kan je in enkele minuten tot wel acht mensenlevens redden.”

Straffe verhalen

Begin juli was er op VTM een reportage van ‘Make Belgium great again’ waar straffe getuigenissen naar voor kwamen van jonge mensen die een nieuwe leven cadeau kregen. Ook in eigen regio zijn tal van unieke verhalen te rapen, zoals dat van Jasper Jonckheere, een straffe Izegemse bouwvakker die tien jaar terug nog mucopatiënt was met beperkte levenskansen. “Ik moest uiteindelijk 400 dagen wachten op mijn transplantatie. De operatie duurde 18 uur, maar was broodnodig. Zonder zou ik waarschijnlijk geen jaar meer geleefd hebben. Door vocht langs longen en hart moest ik na de operatie snel weer opgenomen worden. Het eerste jaar was er eentje van sukkelen en veel ziekenhuisopnames. Maar nu twee jaar later voel ik me zeer goed. Ik volg wel nog een aangepast dieet en moet af en toe op controle.”

Iedereen kan een held zijn

Echte helden komen niet op tv en niet in de ‘boekskes’. “Met dit soort slogans zullen de Izegemnaars aangespoord worden deze kleine moeite te doen. Duizenden postkaarten met deze claims en een korte uitleg zal men bij dokters, apothekers, de bib… vinden. In het straatbeeld zullen banners en spandoeken de boodschap ‘levendig’ houden. Tien Izegemse jeugdverenigingen én de Prizma scholen zegden bovendien toe om mee te helpen sensibiliseren en de doelstelling van 1010 donoren te bereiken. Om de actie extra kracht bij te zetten en een groter bereik te geven vonden we een partner in het Izegemse vastgoedkantoor Bordes.”

Registreren is makkelijk

Op de website www.1010izegem.be staat mooi aangegeven hoe je kan registreren. Het makkelijkste is gewoon vanuit je zetel, via www.mijngezondheid.be. Men kan het ook voor jou doen in het stadhuis of in het ‘Sociaal Huis’. Daar dient voorlopig nog wel gereserveerd te worden wegens de coronamaatregelen.

Sinds kort kan registratie ook bij je huisarts gebeuren en tenslotte is er de mogelijkheid om op zaterdag 5 en zaterdag 19 september naar de markt af te zakken en even naar Zaal Meilief te gaan (toegang Melkmarkt). Daar brengt men geheel coronaproof de registratie voor jou in orde. Het enige dat je nodig hebt is je identiteitskaart.

Je kan ook meteen registreren voor het hele gezin, dit kan reeds vanaf 12 jaar. Alle info vind je op www.1010izegem.be

Artistieke afsluit op Izovino

De afsluit van de actie op 10 oktober valt samen met het jaarlijkse Izovino-weekend, een organisatie van Rotaryclub Izegem. De jaarlijkse kunst- en wijnproeverij zal net als vele andere evenementen een aanpassing moeten ondergaan omwille van Corona, waarover later nog bericht wordt. Wel is duidelijk dat het kunstgedeelte ook zal aansluiten bij de 1010-actie. Piet Petillion, gewaardeerd Izegems kunstenaar, overleed begin dit jaar. Dankzij een niertransplantatie kon hij 16 jaar langer kunst creëren. Onder het motto ‘Tjok meets Piet’ heeft de Winkelse keramist Tjok Dessauvage tien werken van Piet geselecteerd om te verwerken in evenveel potstructuren. Elk van deze werken zullen in een beperkte oplage van vijf stuks te koop aangeboden worden. De opbrengst gaat dit jaar naar de Izegemse jeugdverenigingen die het dit jaar ook financieel hard te verduren hadden omwille van het virus.

Info: www.1010izegem.be