Izegem en Ingelmunster organiseren (samen) Belgisch kampioenschap tijdrijden en op de weg

Yves Lampaert en Tim Declercq maken zich nu al op voor de BK's in eigen streek. Tussen hen in v.l.n.r. sportschepen van Izegem Lothar Feys, Izegems schepen Caroline Maertens, sportfunctionaris van Izegem Stijn Werbrouck, Izegems burgemeester Bert Maertens, Ingelmunsters sportfunctionaris Krist Vandesompele, Izegems schepen Kurt Himpe, Izegems schepen Tom Verbeke, Ingelmunsters schepen van Feestelijkheden Trui Lambrecht, Ingelmunsters algemeen directeur Dominik Ronse en Ingelmunsters sportschepen Jan Rosseel. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

De kogel is door de kerk. In juni 2021 organiseert Ingelmunster het Belgisch kampioenschap tijdrijden, twee jaar later tekent Izegem voor het Belgisch kampioenschap op de weg.

De plannen waren al langer bekend: Lendelede stond afgelopen zomer in voor het Belgisch kampioenschap bij de nieuwelingen, Ingelmunster zou in 2021 het BK tijdrijden organiseren en in 2023 zou dan het Belgisch kampioenschap op de weg bij de elite in Izegem neerstrijken.

Enkel over de plannen in Ingelmunster heerste nog wat onduidelijkheid. “Maar wij hebben altijd al willen meestappen in dit verhaal”, benadrukt sportschepen Jan Rosseel (N-VA). “Alleen hebben we eerst het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen afgewacht en alle pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen. En niet onbelangrijk: ook het financiële plaatje hebben we grondig bestudeerd. Nu engageren we ons om het BK tijdrijden in juni 2021 te organiseren. Het parcours start en eindigt in Ingelmunster, maar maakt ook een doortocht in Izegem. In 2023 gebeurt dan het omgekeerde.” Start en aankomst van het BK op de weg bij de elite zal in Izegem liggen, maar er komt een stevige passage langs de Ingelmunsterse Markt.

Twee wielerfeesten

Nu de knoop is doorgehakt, kunnen de vele wielerfans zich opmaken voor twee wielerfeesten van formaat. “Met Ingelmunsternaar Yves Lampaert en Tim Declercq uit Izegem – ook nog eens ploegmakkers bij Deceuninck-Quick.Step – verschijnen er ook twee kleppers uit eigen regio aan de start”, pikt de Izegemse schepen van Sport Lothar Feys (N-VA) in. “Het zorgt voor een extra pigment en wie weet kunnen ze zich zowel in 2021 als in 2023 tot de beste van het land kronen.”

Ik heb al twee keer Izegem Koers gewonnen, wie weet kan ik straks een derde keer op Izegemse bodem zegevieren – Yves Lampaert

De start en finish van het BK op de weg liggen sowieso in Izegem, maar er zal een stevige lus richting Westhoek of Vlaamse Ardennen gemaakt worden. “Een passage over de Kemmelberg zie ik zeker en vast zitten”, glimlacht Tim Declercq. Yves Lampaert is dan weer in de wolken dat hij straks in zijn eigen gemeente om de hoogste Belgische wielereer mag strijden. “Er zullen een pak supporters langs de weg staan en ik ben er nu al op gebrand om zowel in 2021 als in 2023 een topprestatie neer te zetten. Ik heb al twee keer Izegem Koers gewonnen, wie weet kan ik straks een derde keer op Izegemse bodem zegevieren.”

Fandorp op Marktplein van Ingelmunster

Aan zijn fans zal het alleszins niet liggen, want de supportersclub Forza Lampaert is van plan om op het Marktplein van Ingelmunster een gigantisch Forza Lampaert-fandorp neer te poten. “We maken er een groot wielerfeest van voor alle supporters en hopen op veel aanwezigen met gesmeerde stembanden om Yves mee vooruit te duwen”, vult Heide Vandekerckhove van Forza Lampaert aan.

Met Tim Declercq en Yves Lampaert hebben we twee toppers uit eigen streek die aan de start zullen verschijnen – Izegems schepen van Sport Lothar Feys

Het exacte (lokale) parcours van beide kampioenschappen is nog niet bekend. “Voor het BK op de weg zullen we sowieso beroep doen op de organisatoren achter Izegem Koers”, aldus Lothar Feys. “Maar een Belgisch kampioenschap is van een nog iets andere orde en daarvoor willen we een extern sport- en evenementenbureau onder de arm nemen. De koersliefde in Izegem en Ingelmunster is meer dan aanwezig om van beide wedstrijden een succes te maken.”

Izegem en Ingelmunster organiseren (samen) Belgisch kampioenschap tijdrijden en op de weg
© Frank Meurisse

Izegem betaalt voor de organisatie van het BK op de weg 260.000 euro. Ingelmunster neemt daarvan – voor de passage in het centrum – 10.000 euro voor zijn rekening. Het BK tijdrijden in 2021 kost Ingelmunster dan weer 25.000 euro. “Maar dit zal het geld meer dan waard zijn”, besluit schepen Jan Rosseel “Met Yves Lampaert hebben we een topper in onze rangen die twee keer kan schitteren.”

Het Belgisch kampioenschap op de weg vindt de komende jaren telkens in West-Vlaanderen plaats. In 2020 in Anzegem, in 2021 in Waregem, in 2022 is Middelkerke aan de beurt en in 2023 vormt dus Izegem het decor voor de strijd om de tricolore trui.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten