Isabelle Cardoen uit Moorslede zamelt geld in voor olifant in Sri Lanka

De jonge Moorsleedse Isabelle Cardoen organiseert een pannenkoekenverkoop ten voordele van olifant Kumari in Sri Lanka. Het dier dreigt immers terug te moeten gaan werken in de houtindustrie nadat het toerisme in het land helemaal is stilgevallen door de recente aanslagen.

Isabelle Cardoen pannenkoekenverkoop voor Sri Lanka olifanten Moorslede. © ©2019 Jan STRAGIER

De 22-jarige Isabelle Cardoen is terug thuis na twee maanden in Sri Lanka verbleven te hebben. Ze werkte er als vrijwilligster binnen verschillende dierenprojecten. “Na mijn studies wilde ik absoluut zoiets doen. In de nabije toekomst start ik met werken en zal zoiets niet meer mogelijk zijn”, verduidelijkt de enthousiaste jonge Moorsleedse. In Sri Lanka werkte ze onder andere met schildpadden en leefde ze enkele dagen tussen de olifanten. Zo leerde ze ook olifant Kumari kennen. “Toen ik haar voor het eerst zag, was ik er meteen gek op”, vertelt Isabelle Cardoen.

Woelig verleden

Olifant Kumari kende een woelig verleden. Het dier was veertig jaar lang werkzaam in de lokale houtindustrie. “Ze is mishandeld geweest, was enorm mager en werd gebruikt voor fysieke arbeid. Nu heeft ze een mooi leven waar ze zonder kettingen van haar vrijheid kan genieten. Maximum tien toeristen of vrijwilligers mogen per dag bij haar zijn. Er mag niet op de olifant gereden worden en ze doet ook waar zij zin in heeft”, legt Isabelle Cardoen uit.

De olifant had het geluk opgenomen te worden in het Elephant Freedom Project, een toeristisch project waarbij toeristen onder andere met het dier kunnen gaan wandelen. Kumari bloeide helemaal open en is nu terug een sterke en gezonde olifant.

toerisme

De afgelopen tijd is er echter heel wat veranderd in Sri Lanka, dat voornamelijk leeft van het toerisme. De aanslagen op paaszondag veroorzaakten er heel veel leed. Er stierven niet alleen heel wat mensen, door de aanslagen ziet ook de toekomst van het land er nu heel erg somber uit. Meerdere landen raden momenteel immers af om naar Sri Lanka te reizen. Het toerisme stort er als een kaartenhuisje ineen.

Ik wil vermijden dat olifant Kumari terug in de houtindustrie moet gaan werken

Isabelle Cardoen was nog in Sri Lanka toen de aanslagen plaatsvonden. Gelukkig kon ze via de sociale media al snel haar vrienden en familie geruststellen dat alles goed was met haar. “Op de dag van de aanslagen was ik zelf eerlijk gezegd niet zo bang. Ik maakte me eigenlijk meer zorgen over de toekomst van dit prachtige land.”

moeilijke opdracht

Niet alleen voor de inwoners van Sri Lanka ziet de toekomst er eensklaps minder rooskleurig uit, ook het lot van olifant Kumari is plots weer onzeker. Doordat de toeristen na de aanslagen wegblijven, hangt ook de toeristische functie van Kumari aan een zijden draadje. Isabelle Cardoen wil nu een handje helpen door geld in te zamelen.

“Ik wil koste wat het kost vermijden dat dit prachtige dier terug naar de houtindustrie moet. Het dagelijks verzorgen van zo’n groot dier kost echter veel geld. Ik hoop dan ook mijn steentje te kunnen bijdragen zodat Kumari toch nog kan blijven waar ze nu is. Ik besef uiteraard maar al te goed dat dit heel moeilijk wordt, maar ik wil het toch proberen.”

Pannenkoekenverkoop

Isabelle Cardoen startte vorige week met een pannenkoekenverkoop. Pakjes kosten zes euro en zijn via haar te verkrijgen. Pannenkoeken bestellen kan door een e-mail ter sturen naar Isabelleeco4@gmail.com. Ook spontane donaties zijn welkom. “Het wordt natuurlijk niet gemakkelijk om heel veel geld in te zamelen, maar alle beetjes helpen”, besluit Isabelle Cardoen.

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.