Irma Maertens viert 101de verjaardag

© (Foto GST)
© (Foto GST)
Redactie KW

Op maandag 25 januari is Irma Maertens haar 101 geworden. Ze werd geboren op 25 januari 1920 op de voute van de ouderlijke woning ergens in een zijstraatje tussen Veldegem en Ruddervoorde als dochter van Jan Maertens en zijn vrouw Margriet Strubbe.

Aangezien er op de boerderij weinig te verdienen was, kreeg haar vader Jan een aanbieding van een familielid om naar de ‘Congo’ te gaan om toezicht te houden op een tabaksplantage. Irma was ongeveer 5 jaar toen het ganse gezin met de boot naar Afrika afreisde. Daar waren geen scholen en Irma kreeg een beetje les van de eigenares voor wie haar vader werkte. Daar heeft ze ook haar eerste communie gedaan. 4 jaar zijn ze terug gekomen en toen ze in Veldegem Statie aankwamen moesten ze te voet met pak en zak terug naar het ouderlijke huis in Ruddervoorde. ” Toen we aan de kerk van Veldegem passeerden wist ik echt niet wat voor een groot gebouw daar stond, dit had ik nooit gezien ginder in de Congo.” Weet Irma eraan toe te voegen.

Terug in België ging Irma nog enkele jaren naar de Naaischool in Veldegem en toen ze 14 jaar was moest ze gaan dienen bij een dokter in Brugge. Daar moest ze het huishouden doen, eten klaar maken en heeft ze er ook een beetje de Franse taal geleerd.

Midden in de tweede wereldoorlog vond ze de ware liefde en trouwde ze met Pol Huyghe in 1944 en namen ze de boerderij in de Syslostraat over van haar schoonouders over. Eerst bouwden ze een nieuw huis en daarna werden de oude stallen en de bouwvallige schuur vervangen door nieuwe gebouwen.

In 1955 begonnen ze ook de verkoop van veevoeder en kolen die door haar man Pol werd rondgevoerd naar de boeren met paard en kar. In 1980 zijn ze op pensioen gegaan en is de zaak overgenomen door Chris Rommelare die er nog steeds woont en den AVEVE uitbaat.

Hetzelfde jaar hebben ze dan een nieuw huis gebouwd in de Syslostraat waar ze nog bijna 30 jaar samen konden genieten van hun pensioen.

In 2009 is haar man Pol gestorven. Irma is er nog blijven wonen tot in 2015, toen is ze naar het WZC Ter Luchte gekomen waar ze al 6 jaar gelukkig kan genieten van haar oude dag.

Irma heeft twee kinderen, een dochter Ginette die gehuwd is met Tanghe Edward en een zoon Bertrand die gehuwd is met Kimpe Rita. Dan volgen er 4 kleinkinderen, 10 achterkleinkinderen en 8 achterachterkleinkinderen.

(GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten