Iris Crampe van ’t Hof van Commerce in stavele wordt maandag zestig: “Nu en dan rustiger aan doen”

Maandag viert Iris haar verjaardag met kinderen en kleinkinderen. (foto MG)
Tom Gheeraert

Iris Crampe van ’t Hof van Commerce mag maandag zestig verjaardagskaarsjes uitblazen. De kleurrijke cafébazin plant geen grote feestelijkheden. “Weet je wat het is: ik zit iedere week al in de drukt en het feestgedruis”, zegt ze. “Bovendien was de zomer heel druk. Heel de Westhoek heeft goed gedraaid.”

Al 22 jaar is Iris Crampe de flamboyante uitbaatster van ’t Hof van Commerce. Sinds ze in 2014 haar gedacht mocht zeggen in het programma ‘Geubels en de Belgen’ kent ook de rest van Vlaanderen Iris als de goedlachse cafébazin die ze is. Op maandag 6 september viert ze haar zestigste verjaardag, maar een groot feest wordt het niet. “Ik ga gewoon iets gaan eten met de kinderen en de kleinkinderen. Mijn pa is vorige maand overleden, dus jammer genoeg zal hij er niet meer bij zijn. Dat was wel moeilijk voor mij, ja. Maar het is oké. Mijn zus en schoonbroer zijn nog op reis. Als iedereen terug is van vakantie zal ik misschien eens iets speciaals doen. Uitbundig feesten op mijn verjaardag is niet meer aan mij besteed.”

Iris kan tevreden terugblikken op een drukke zomer. “Het was super. Weet je wat het is? Wij voelen dat wel dat veel minder mensen op reis gaan. Het is niet alleen ik die goed draai, maar heel de Westhoek.”

Vanaf 1 juli kon ’t Hof van Commerce ook weer starten met hun befaamde breugelbuffet in de beenhouwerij. “We hebben dat zestien maanden niet mogen doen. Vorige zomer waren we ook open maat brachten we het breugelbuffet aan tafel. Ik zal niet zeggen dat het zo’n moeilijke periode was, maar als je bijna 22 jaar bezig bent met je uitleg en je concept, en dan moet je plots alles aan tafel brengen… Dat is toch hetzelfde niet meer. Ik voelde dat sommige mensen wegbleven omdat ze specifiek naar ’t Hof van Commerce willen komen voor het breugelbuffet.”

Picon

“Maar we hebben ons wel kunnen redden, ook dankzij het harde werk van mijn zoon Henri en schoondochter Astrid, die ondertussen volledig meehelpen met mij in de zaak. Ze hebben enorm hun best gedaan en ik ben hen enorm dankbaar daarvoor. Zo hebben we ook veel takeaway gedaan. In de lockdown hebben we ons ook meer toegespitst op mijn picon en dat was een enorm succes. Er zijn nu zelfs een paar restaurants en warenhuizen die onze picon aanbieden. Ik stap niet zelf naar die mensen, zij komen naar mij en vragen zelf of ze mijn picon ook mogen verkopen.”

In ieder geval is Iris content dat al het coronagedoe zo goed als achter de rug is. “Ik had het enorm gemist. Toen ik binnenkwam in Stavele vond ik het altijd zo stil en kil. Echt, bah. Het eerste wat ik deed was mijn radio aansteken om wat meer sfeer te brengen. Maar nu is het echt weer zoals vroeger. Eén ding vind ik nog erg. Je kent mij. Ik spreek plat West-Vlaams. Maar mijn klanten komen van Antwerpen of de Kempen – dat mag nog de koningin van Engeland zijn, ik blijf West-Vlaams praten – en met dat mondmasker begrijpen de mensen me niet meer. Ik ben ook iemand die constant aan het babbelen is, dus voor mij is dat mondmasker wel lastig.”

Naast Henri (34) heeft Iris nog een dochter Eulalie, die op haar beurt alweer zorgde voor twee kleinkinderen. “Emile is 15 en werkt al bij mij. Hij doet enorm zijn best en ik ben er supercontent van. Arthur wordt de dag voor mij 12 jaar. Hij verjaart zondag. Dat is ook wel tof.”

Gezond blijven

Veel grote toekomstplannen heeft Iris niet momenteel. “Ik wil vooral gezond blijven en er nog heel lang zijn in ’t Hof van Commerce. Voor mij mag alles blijven zoals het is. En dat ik het nu en dan eens wat rustiger aan kan doen. Misschien niet altijd meer blijven tot 1 uur ’s morgens, maar om 22 uur al naar huis gaan. Vroeger ging ik iedere maandagavond uit met mijn vriendin, maar ik kan dat niet meer. Ik ben moe op maandagavond. Ik wil dan een kleine beetje op mijn gemak zijn. Er mag eens gerust worden”, glimlacht Iris.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.