Inwoners van Sente en Heule genieten van duofietsen dankzij Burgerbudget

Paul Loosveld (secretaris), Geert Callens (lid stuurgroep), Ruth Vandenberghe, Filip Vanwildemeersch (lid stuurgroep), Lode Benoit (voorzitter) en Jean-Pierre Wylin (lid stuurgroep) © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Eén van de winnaars van de tweede editie van het Burgerbudget is het project ‘Sentes Duofietsers’. Minder mobiele mensen en senioren uit Sente en Heule kunnen op een sociale en leuke manier hun gemeente ontdekken. “Bij de eerste testrit met de Seniorenbond liet de minder mobiele dame een traantje van geluk op het einde”, aldus Lode Benoit, voorzitter van de feitelijke vereniging.

Het idee voor duofietsen kwam van Paul Loosveld, Filip Vanwildemeersch, Lode Benoit en Geert Callens uit Heule-Sente. Het concept bestaat al langer in woonzorgcentra, maar enkel de bewoners mogen van deze dienst gebruikmaken. “Mijn schoonzuster gaat vaak fietsen met mensen van het woonzorgcentrum en is altijd super enthousiast. Maar waarom zou je eerst in een rusthuis moeten belanden voor je van zo’n concept kan genieten. Dit leek me iets voor het burgerbudget”, vertelt Lode.

De 16-koppige burgerjury kende het initiatief 17.500 euro toe, goed voor de aankoop van een elektrische duofiets (ter waarde van 13.500 euro), een stalling op Senteplaats, verzekering, onderhoud, de website en andere toebehoren. Intussen zijn al 20 officiële ritten uitgevoerd. 15 vrijwillige begeleiders meldden zich aan.

Doel

Een duofiets biedt mensen met een beperking, mensen die niet meer zelfstandig kunnen deelnemen aan het verkeer of eenzaam zijn, de mogelijkheid de vrijheid te herontdekken, actief te zijn in de buitenlucht en een babbeltje te slaan. “Doordat je naast elkaar zit (bij een tandem zit je achter elkaar) kan je goed communiceren en samen van de omgeving genieten. De bestuurder heeft de volledige controle over de fiets en de passagier kan optioneel mee trappen”, vertelt Geert Callens.

Opleiding voor begeleiders

De initiatiefnemers geven nieuwe begeleiders momenteel een één-op-één-opleiding. In functie van de aanvragen zullen ze wellicht de opleiding bundelen met een aantal kandidaat-begeleiders samen. Tijdens de opleiding – inclusief testrit – geven ze uitleg over de technische aspecten van de fiets en de veiligheid. De fiets kan ook gereserveerd worden met eigen begeleiding.

Meer info en reserveren op www.senteduofiets.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier