Inhuldiging monument Tommie Smith in Blankenbergse Sint-Rochuskerk

Het kunstwerk werd op de openingsdag van de Spelen ingehuldigd. © gf
Redactie KW

Naar aanleiding van de Olympische Spelen werd er een kunstwerk geplaatst in de Sint-Rochuskerk Blankenberge. Het kunstwerk van de hand van Piet Wittevrongel en Angelique Muir herinnert aan de protestactie van atleet Tommie Smith tijdens de Olympische Spelen in 1968.

Op de Olympische Spelen van 1968 pakte Tommie Smith de gouden medaille op de 200 meter. Bij de medaille-uitreiking zorgden Tommie Smith en de eveneens zwarte nummer drie John Carlos voor een controversieel moment. Beiden verschenen zonder schoenen in zwarte sokken op het podium, om uiting te geven aan de armoede onder zwarte Amerikanen. Vervolgens staken ze met gebogen hoofd en een in zwarte handschoen gehulde vuist in de lucht, uit protest tegen de positie van zwarten in de maatschappij. De blanke Peter Norman, die zilver won, steunde hun protest door het dragen van een Olympic Project for Human Rights-badge. Smith en Carlos werden als gevolg van hun politieke statement direct verwijderd uit het Amerikaanse olympische team en verzocht het olympisch dorp te verlaten. De actie vond plaats enkele maanden na de moord op Martin Luther King.

Tommie Smith kwam in 1971 in Blankenberge nog lopen in de atletiekmeeting De Nacht van de Vedetten en liet zelfs gesigneerde loopschoenen achter. In 2022 kreeg hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit van Leuven. Het kunstwerk dat herinnert aan die actie zal gedurende de Olympische Spelen in de Sint-Rochuskerk staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier