Ingelmunster rouwt om ‘Meester Francky’

De onverwachte dood van Francky Vandekerckhove (58), beter bekend als ‘Meester Francky’, zorgt voor een schokgolf doorheen Ingelmunster. De geliefde leerkracht overleed compleet onverwacht tijdens een familie- en vriendenweekend in de Ardennen.

Francky Vandekerckhove in zijn vertrouwde omgeving. Hij stond 37 jaar voor de klas in de Onze-Lieve-Vrouweschool. © Frank Meurisse

Heel wat Ingelmunsternaren kregen ooit les van Francky Vandekerckhove, die sinds 1982 voor de klas stond van de Onze-Lieve-Vrouwschool. Maar ook buiten de schoolmuren was ‘Meester Francky’, zoals hij door veel mensen respectvol omschreven werd, een graag gezien figuur.

Tijdens een familie- en vriendentrip in de Ardennen werd hij op maandag 30 december echter plots onwel en overleed hij ter plekke. De hulpdiensten snelden nog toe, maar alle hulp kwam jammer genoeg te laat. “Dit is een schok voor onze hele familie”, klinkt het.

The Young Smugglers

Francky Vandekerckhove was een erg geëngageerd man. “Pa zette in 2006 mee zijn schouders onder de whiskyclub The Young Smugglers en was er ook voorzitter of president. Die vriendenbende was hem heel veel waard, maar hij had ook een erg groot hart voor zijn leerlingen. Hij was 37 jaar lang een bevlogen leerkracht in het lager onderwijs en zette zijn klasgroep altijd op de eerste plaats. Nu gaf pa nog parttime les in het vijfde leerjaar, maar had vroeger ook het vierde en zesde leerjaar onder zijn hoede.”

Pa was een echte volksvriend. We zullen hem enorm missen

“Ook in zijn vertrouwde Onze-Lieve-Vrouwschool wordt verslagen gereageerd op zijn plotse overlijden, want geen moeite was hem te veel. Tijdens elk schoolfeest of evenement stak hij met een brede glimlach een handje toe en hij was ook de vaste quizmaster van de jaarlijkse OLV-quiz. Met zijn leerlingen maakte hij de laatste jaren vaak kunstwerken en schilderijen tijdens de lessen. Die worden nu tastbare herinneringen aan het leven en werk van pa.”

Yves Lampaert

Tijdens zijn jaren als leerkracht zag Francky flink wat talentvolle Ingelmunsternaren de revue passeren. “Hij was met elk kind enorm begaan en volgde ook hun latere parcours op de voet. Zo was hij er apetrots op dat hij nog profwielrenner Yves Lampaert in de klas had gehad. Pa was trouw lid van de fanclub Forza Lampaert en ontbrak op geen enkele activiteit of feest. Dat typeerde hem eigenlijk helemaal, want hij was een echte volksvriend. Je zag hem erg vaak per fiets doorheen Ingelmunster rijden en vrijwel altijd kwam hij wel een bekende tegen. We zullen hem enorm missen.”

Francky Vandekerckhove werd geboren op 3 april 1961 als zoon van wijlen Annie Lannoo en André Vandekerckhove (80). Hij was de echtgenoot van Tine Decock en de vader van Heide, Linde, Robbe, Nelle en Miel. Hij was de opa van zes kleinkinderen en de broer van Fabian, Mario, Tony en Kathy. (PVH)

Er wordt zaterdag 4 januari om 13 uur afscheid genomen van Francky Vandekerckhove in de aula van Uitvaartzorg Snoeck, Bellevuestraat 24 in Izegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.