Industriële site Francar maakt plaats voor eigentijds wooncomplex in Deerlijk

De industriële site Francar wordt momenteel gesloopt en maakt plaats voor een eigentijds woonproject. © DRD
Redactie KW

Op de hoek van de Hazewindstraat, de Sint-Rochusstraat en de Waregemstraat is men begonnen met de sloop van de vroegere Francar. Daarmee verdwijnt een belangrijke industriële site uit Deerlijk.

De latere weverij of Société Internationale de Tissage d’Ameublement Moderne werd in 1915 opgericht op de hoek van de Waregemstraat en de Sint-Rochusstraat. In 1925 werd het bedrijf uitgebreid langs de kant van de Waregemstraat en veranderde de naam in Sitam. Frans Monbaliu en Carlos Scherpereel namen in 1950 de Sitam over. Zij gaven ook de nieuwe naam aan het bedrijf: Francar, naar FRANs en CARlos. Na de Francar stond het complex een tijdlang leeg. Later werd het gebruikt als magazijn door de weverij De Deerlijkse (later nv Detis), gelegen schuin tegenover de Francar in de Waregemstraat. In mei 2009 legde de nv Detis de boeken neer.

Appartementen en gezinswoningen

ION wil er een eigentijds wooncomplex optrekken op wandelafstand van winkels en scholen. Goed voor een investering van 11,6 miljoen euro. In het woonproject Francar zijn 31 appartementen (met oppervlaktes van 55 tot 105 vierkante meter en één of twee slaapkamers) en 17 gezinswoningen (met oppervlaktes van 120 tot 160 vierkante meter en drie slaapkamers) voorzien rond een centrale, groene binnentuin. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier