IN BEELD Visser wordt fotograaf: Pedro Rappé oogst veel lof op sociale media
Op de Facebookpagina Oostendse Verhalen komen we nu en dan opvallende foto’s tegen van visser Pedro Rappé uit Heist. De foto’s geven het leven op zee weer en kunnen telkens rekenen op heel wat likes en reacties. Een goede reden om de man eens aan de tand te voelen over zijn niet alledaagse foto’s en hoe ze tot stand komen.
Het is een niet alledaagse combinatie: een visser die zich bezig houdt met fotografie. En de foto’s, die zijn niet min. Pedro Rappé (51) was voorbestemd om visser te worden. Hij is de vijfde generatie van het vissersgeslacht, maar meteen ook de laatste.
Vader Hubert had met zijn vier broers drie schepen: de Z.90 Oosthinder, de Z.91 Noordhinder en de Z.321 Westhinder. Pedro voer 21 jaar voor zijn vader om daarna bij de Z.483 aan de slag te gaan.
GoPro-camera’s
Vanop de Z.483 Jasmine documenteert hij sinds drie jaar het leven op zee. Dat doet hij met GoPro-camera’s, opgehangen op verschillende vaste plaatsen op het schip. “Ik ben drie jaar geleden begonnen met het nemen van foto’s op zee om mensen duidelijk te maken wat dat leven precies inhoudt. Volgens mij weten de mensen niet wat er allemaal nodig is om die vis, die ze net hebben gekocht, op hun bord te krijgen”, legt Pedro uit.
Het verhaal van de zee en de vissers is een verhaal dat verteld moet worden
“Wij vissers moeten dikwijls stormen trotseren om mensen al dat lekkers uit de Noordzee voor te kunnen schotelen. Ik denk dat ik met de foto’s een duidelijk beeld schets van het harde vissersleven. Daarnaast komt ook de schoonheid van de zee in beeld, net als het leven in en op zee. Maar de beelden zijn vooral een eerbetoon aan de vissers, de producten uit de zee en aan de visserijsector zelf”, benadrukt Pedro.
“Ons beroep is een van de gevaarlijkste die er zijn. Er zijn ongeveer 400 Belgische vissers en gemiddeld laat één visser per jaar het leven. Dat zorgt ervoor dat het beroep aan populariteit inboet. Ik hoop dat de schoonheid van ons vak duidelijk geïllustreerd wordt, want dat is toch de bedoeling. Als visser zijn we trots op het werk dat we doen.”
De fotografie komt vooral voort uit Pedro’s interesse in informatietechnologie. “Het verhaal van de zee is een verhaal dat moet verteld worden. Op het schip hangen de camera’s altijd klaar om een indrukwekkend beeld vast te kunnen leggen. Ik heb ook altijd een helm op met een camera.”
Meer dan 1.000 likes
Dat de foto’s van Pedro gesmaakt worden, weze duidelijk. Ze halen gemakkelijk de kaap van 1.000 likes. Pedro documenteert werkelijk alles. Van een meeuw die een soortgenoot aanvalt tot het binnenhalen van de netten of een aankomende golf die net voor hij het schip overslaat vast wordt gelegd.
“Ondertussen heb ik fraaie, maar ook minder fraaie momenten op zee vastgelegd. En ook tijdens mijn laatste jaren als visser zal ik blijven proberen het leven aan boord zo goed mogelijk weer te geven”, besluit Pedro.
Oostendse verhalen h2>
De foto’s van Pedro vind je vaak terug op de Facebookgroep Oostendse Verhalen, een uitloper van de website www.oostendseverhalen.be. Mensen met een hart voor Oostende kunnen er hun zegje doen. En dan gaat het niet louter over nostalgie, maar ook over Oostende in al zijn aspecten zoals taal, de Oostendenaars, de geschiedenis, Oostendse politiek… alles wat groeit en leeft in Oostende zeg maar. Ondertussen telt de pagina 18.968 leden. Je kan er prachtige foto’s bekijken uit het verleden van de badstad, maar ook hedendaagse foto’s zoals die van Pedro Rappé krijgen er een platform. De Facebookpagina Oostendse Verhalen is er met andere woorden eentje om in de gaten te houden. p>
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier