“In Amerika heerst echte barbecuecultuur”: Sam Timmermans (41) verdedigt Belgische kleuren op WK barbecue in Tennessee

Sam Timmermans mag met ‘Just wing it’ naar het Jack Daniels invitational world championship. © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Op 11 en 12 oktober staat Sam Timmermans samen met zijn teamleden van Just wing it op het WK barbecue in Tennessee, USA. Dat barbecueën meer is dan een stukje vlees op een rooster leggen, bewijzen deze mannen maar al te graag. “We gaan daar dingen leren die we voor de rest van onze carrière zullen meenemen.”

Het moet dé droom zijn van elk competitieteam barbecue: mogen deelnemen aan het Jack Daniels invitational world championship. Voor Tieltenaar Sam Timmermans wordt het binnenkort de waarheid, wanneer hij de Belgische kleuren mag verdedigen met zijn teammakkers van Just wing it.

Hoe heb je de passie voor barbecue eigenlijk ontdekt?

“Het is allemaal begonnen als hobby, ik ben sowieso al iemand die graag kookt. Uiteindelijk kreeg ik een Green Egg, maar dat is geen gewone barbecue, je moet daar leren mee werken. Ik begon toen recepten op te zoeken en van het ene kwam het andere. Zo kreeg ik de microbe te pakken. Een vijftal jaar geleden ben ik dan begonnen met een cursus koken op een barbecue aan de Grill Academy Ruislé. Dat heb ik drie jaar gedaan. Birger van de Grill Academy besloot toen om een competition class te organiseren, dat is dan leren koken voor competitie. We zijn dan met vier overgebleven deelnemers ons eigen team gestart, Just wing it.”

Ik mag er dan vanuit gaan dat barbecue meer is dan zomaar een vleesje op de rooster?

(Lacht) “Wat wij doen, is puur vlees klaarmaken, maar wel streven naar de perfectie. Alles moet ook perfect getimed zijn. Om 12 uur stipt moet de kip binnen, wij specialiseren ons in dijen. Een halfuur later is het dan aan de ribben, dan de pulled pork en eindigen gebeurt met een brisket. Enkel het vlees telt, geen sausje, geen bijgerecht. We starten de dag ervoor al in de vooravond met ons vlees te prepareren om zo de perfectie te benaderen.”

Jullie team is vermoedelijk perfect op elkaar afgestemd.

“Elk heeft zijn eigen stuk vlees, zelf ben ik gespecialiseerd in de kip. We laten elkaar ook doen en zeggen niet hoe een ander zijn werk moet doen. Ieder werkt het zelf uit, we helpen wel met de kleine afwerking, zoals bijknippen of schikken.”

Hoe word je geselecteerd voor het WK, The Jack?

“Je moet eerst een KCBS-gerelateerde wedstrijd (Kansas City Barbecue Association, red.) gewonnen hebben. Zo verdien je een lotje, dat in een pot vliegt. Op 2 augustus wordt per land één deelnemer uit de pot getrokken. We waren met drie Belgische teams geselecteerd, dus je moet al veel geluk hebben dat jouw lotje eruit wordt getrokken. Bovendien moet je al een wedstrijd gewonnen hebben, wat ook niet eenvoudig is.”

Hoe moeten wij dat WK zien?

“Een gigantische organisatie, bij de Jack Daniels distilleerderij. In dat gehucht is het hele jaar niks te doen, maar voor die wedstrijd zakt er 30.000 man af. 84 teams komen er een stukje vlees bakken, maar er zijn ook extra categorieën. Op vrijdag is er bijvoorbeeld cocktails maken met Jack Daniels, voor de internationale teams op zaterdag is er Cooking from the motherland.”

“Er is daar het hele jaar niets te doen, maar voor dit WK zakt er 30.000 man af”

“Je moet een gerechtje maken gelinkt aan je thuisland. We nemen deel en willen karnemelkstampers met een twist maken. Er is een mooie geldprijs mee te winnen, dus het is de moeite om het te proberen. We doen ook mee aan de extra categorie bbq-saus, waar Jack Daniels in moet verwerkt zitten. Voor de categorie dessert moeten we nog iets uitdenken.”

Hoe schat je de kansen in?

“We moeten realistisch zijn. Als niet-Amerikaans team wordt het al heel moeilijk, je kookt niet op je eigen barbecue en ook met vlees dat je niet kent. Wij zijn onze rassen gewoon, altijd van dezelfde beenhouwer. Maar we kunnen natuurlijk geen vlees meenemen. Ook de kolen zijn daar anders, onze kolen zijn daar niet te krijgen. We nemen wel onze eigen kruiden en saus mee en hopen om bij de internationals hoog te eindigen. Natuurlijk gaan we ook veel leute te maken.”

Hoe bekostigen jullie de reis?

“We hebben een zalmverkoop georganiseerd, met gerookte zalm die we zelf hebben gerookt. Ook is er een cupcakeverkoop geweest. We mogen gelukkig ook rekenen op heel wat sponsoring. We vertrekken op dinsdag 8 oktober, de wedstrijden zijn dan op vrijdag en zaterdag.”

Zal er tijd zijn voor sightseeing?

“Sowieso gaan we de distilleerderij van Jack Daniels bezoeken en vooral ook veel barbecue eten. Amerika heeft toch wel een echte barbecuecultuur en op donderdagavond zijn alle internationals bovendien uitgenodigd op een ranch bij een Amerikaan die rijk geworden is met één potje kruiden. Hij organiseert een eetfestijn voor alle internationale teams.”

Hopen jullie ook om er bij te leren?

“Ja, sowieso. Wat we daar gaan zien en van tips gaan krijgen van Jan en alleman, kan je gemakkelijk meenemen naar hier. Kleine details die we hier niet gewoon zijn, misschien ook bepaalde connecties. Het wordt dus zeker ook een leerschool. Je hoort het van iedereen die er al geweest is: wat je leert op die ene wedstrijd, neem je mee in je hele barbecuecarrière.”

Sam Timmermans


Privé: Sam Timmermans is 41 jaar oud en woont in Tielt, samen met zijn echtgenote Anne-Laure Lannoo en de kinderen Lize (9) en Wout (7).

Studies en loopbaan: Sam werkt als quality engineer bij Vitalo Industries in Meulebeke.

Vrije tijd: Uiteraard gaat veel van Sams tijd naar de barbecue en bijhorende competities. Daarnaast geniet hij graag met de kinderen. Als het kan, pikt hij een festival of een optreden mee.