IN ALLE STRATEN (8): De Zannekinstraat in Lampernisse
Voor onze donderdagrubriek ‘In alle Straten’ zoeken we straten met mysterieuze straatnamen op: we vragen enkele bewoners of ze de ware toedracht achter die naam kennen én gaan vervolgens ook te rade bij een expert voor het juiste antwoord. Vandaag: de Zannekinstraat in Lampernisse.
De Zannekinstraat is de hoofdweg die zich door het mooie en uiterst stille Diksmuidse dorpje Lampernisse slingert.
We vroegen aan enkele dorpsbewoners naar de betekenis van Zannekinstraat. Zo belden we aan bij…
… Chantal Defontaine en Frederic Vandeput. Beiden zijn Franstalig maar weten perfect dat de naam verwijst naar de man voor wie een grote stenen gedenkplaat bij de kerk staat. Chantal woont ook al een twintigtal jaar in Lampernisse. “Le chevalier Nicolas Zannekin de Lampernisse”, zegt ze. En dat ze er vroeger nog heel wat over te heeft gelezen.
… Geert Vandekerckhove en Carine Flahou. “Een slag van zoveel jaren geleden”, zeggen zij. “Ergens in de middeleeuwen. En Zannekin was de aanvoerder. We krijgen die vraag nog wel eens gesteld. Er passeren hier veel populaire fietsroutes. En er is ook Zannekinbier en Zannekinpaté.”
… Patrick Decan. “Beslist een ridder”, zegt hij. “En die heeft ook iets te maken met Kassel. Maar uit welke periode precies ? Dat zou ik echt niet meer weten.”
… Conny Van Campenhout. “De straatnaam verwijst naar Nicolaas Zannekin die afkomstig was uit Lampernisse”, zegt Conny Van Campenhout. “Een ridder uit de middeleeuwen.”
… Philippe Proot. “De Zannekinstraat komt van de naam Nicolaas Zannekin die beroemd werd door de slag bij Kassel”, zegt Philippe Proot. “Over de periode ben ik niet helemaal zeker maar ik vermoed dat het over de jaren 1300 moet gaan. Er komen trouwens hier veel toeristen voorbij die informatie over hem vragen.”
Weten de bewoners van de Zannekinstraat in Lampernisse al flink wat te vertellen over de herkomst van de naam van hun straat en hun beroemde middeleeuwse dorpsgenoot, voor de details kunnen we terecht bij de Diksmuidse stadsarchivaris Chris Vandewalle.
“De naam van Nicolaas Zannekin zal altijd gerelateerd blijven aan de Slag bij Kassel van 1328, het hoogtepunt van de boerenopstand in Kust-Vlaanderen”, vertelt Chris Vandewalle. “In 1323 maakte de Fransgezinde graaf van Vlaanderen, Lodewijk van Nevers (1322-1346) werk van het innen van nieuwe en achterstallige belastingen.”
Grote delen van Kust-Vlaanderen kwamen hierdoor in opstand. “Vooral vrije en welgestelde boeren namen daarbij het voortouw”, gaat Chris Vandewalle verder. “Aanvankelijk liep de opstand tegen de grafelijke belastingsontvangers maar de opstandige beweging werd steeds meer radicaler en richtte zich tegen de adel zelf. Ook de rol van de steden werd in deze opstand als maar groter. De stad Brugge zag in de samenwerking met de boeren, een unieke kans om haar eigen belangen te dienen.”
De Brugse ‘hagepoorter’ Nicolaas Zannekin – een welgestelde vrije boer uit Lampernisse, die niet alleen een huis in, maar ook het poorterschap van de stad Brugge had verworven – liet zich kennen als hoofdman van de opstandelingen. “Als poorter genoot hij de stedelijke rechtsbescherming”, weet Chris Vandewalle. “De opstandelingen namen de Vlaamse graaf gevangen en brachten de leden van zijn raad ter dood. In het voorjaar van 1326 werd een vrede bereikt. Maar dit leidde slechts tot een verdere escalatie, de meeste radicalen hebben de strijd gewoon voortgezet. De boeren uit de kasselrijen Veurne, St.-Winnoksbergen, Broekburg, Kassel en Belle, onder de leiding van Nicolaas Zannekin werden op 23 augustus 1328 bij het Vlaamse Kassel door een Frans ridderleger verslagen. De Vlaamse weerstand was gebroken en de Fransen namen wraak. Honderden opstandelingen werden terechtgesteld en vele anderen werden uit Vlaanderen verbannen. De goederen van de opstandelingen werden verbeurd verklaard. Vlaanderen had meer dan 3.200 doden te betreuren. Waaronder ook Nicolaas Zannekin uit Lampernisse.”
(TVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier