“Ik ben nooit met tegenzin gaan werken”: Luc neemt afscheid als directeur basisschool De Wijzer

Luc Alvoet: “Onderwijs staat momenteel in een negatief daglicht, maar is nog altijd het mooiste beroep dat er is.” © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Eind deze maand neemt basisschool De Wijzer Aarsele en Kanegem afscheid van hun directeur Luc Alvoet. Sinds kerst 2015 staat hij aan het roer van beide afdelingen, maar straks geeft hij zijn sleutel af.

Vanaf 1 september staat Ellen Vaernewyck aan het roer van basisschool De Wijzer Aarsele-Kanegem. Luc Alvoet neemt dit schooljaar dan ook afscheid van de schooltjes waar hij bijna negen jaar directeur van was.

Hoe ben je in het onderwijs terechtgekomen?

“Ik studeerde in Torhout voor leerkracht lager onderwijs, maar toen ik afstudeerde, was er erg weinig werk. In het begin deed ik links en rechts wat interims en nam ik alles mee waartoe ik de kans kreeg. Uiteindelijk kon ik aan de slag in de Broederschool in Ardooie. Daar heb ik twee jaar gestaan, maar nét voor de start van het derde schooljaar bleek een vastbenoemde leerkracht met verlofstelsel terug te keren. Dus moest ik plaats maken. Er kwam een plaats vrij in de wijkschool op De Tassche waar ik, toeval of niet, uit meer dan 40 kandidaten werd gekozen. Daar heb ik een hele leuke tijd gehad.”

Uiteindelijk kwam je toch in het Tieltse terecht.

“Het nadeel van zo’n wijkschool is dat je afhankelijk bent van de mensen die daar wonen. We hadden een tijdje een heleboel leerlingen voor zo’n klein gehucht, maar na zo’n 15 jaar stopte die toestroom ineens. Alle kinderen waren groot geworden en er werden geen nieuwe kinderen meer geboren. Toen ben ik gereaffecteerd naar Tielt, naar ’t Nieuwland. Ik werkte er in verschillende klassen, maar nam er uiteindelijk de functie van zorgcoördinator op. Dat beviel me wel, ik heb de functie ook zien groeien tot wat die nu is geworden.”

“Ervoor zorgen dat lesgeven hoofdopdracht blijft voor de leerkracht”

“Tijdens het schooljaar 2015-2016 zochten ze dan een opvolger voor de directeur van de scholen van Aarsele en Kanegem. Ik kreeg de vraag om die rol op te nemen en 24 uur later was alles al geregeld. Ik heb nooit spijt gehad van de overstap, maar ik was natuurlijk totaal niet voorbereid op de job. Aan de andere kant was het misschien wel goed dat er niet té veel tijd was om na te denken.”

Wat zijn de taken van een directeur in een basisschool?

“Alles wat met het schoolse te maken heeft: personeel begeleiden, pedagogische taken, bouwwerken, veiligheid. We hebben ook een school met twee afdelingen. Daardoor is de invulling van de job niet meer haalbaar in deze tijd. Er is zoveel bijgekomen, dat valt niet meer op te volgen. Vanaf volgend schooljaar hebben we dus gekozen voor de functie van twee administratieve directeurs die zeven scholen zullen bedienen ter ondersteuning. Zo heeft mijn opvolger enkel nog het pedagogische luik van de twee afdelingen.”

Naar het schijnt doe jij als directeur nog wel meer dan de opgesomde taken.

“Ja, dat klopt wel. (lacht) Ik steek ook graag zelf de handen uit de mouwen. Meehelpen, soms zelf eens iets verbouwen. Zo is de loft in Aarsele op die manier aangepakt. We hebben de zolder ontruimd en er een ruim klaslokaal van gemaakt, met de hulp van onder andere de ouderraad en leerkrachten. Het eerste dakraam hebben we er bijvoorbeeld zelf ingestoken. Dat staat misschien niet in de taakomschrijving, maar goed, het gebeurt ook.”

Waar hou je straks de mooiste herinneringen aan over?

“Ik ben nooit met tegenzin vertrokken naar school en dat is mijn grootste voldoening. Natuurlijk zijn er ook moeilijke dagen geweest. De zwartste dag was ongetwijfeld het overlijden van een collega. Dan sta je machteloos. Daarnaast was ook de coronaperiode een lastige tijd, net als het lerarentekort van de afgelopen twee jaar. Ik stond vorige week zelf in de peuterklas én in het zesde leerjaar. We proberen het te vermijden, maar soms breekt nood wet. Aan de andere kant voel je zo ook wel weer de werkdruk die de leerkrachten ervaren. Ook zijn de ouders veeleisender geworden en laat de luisterhouding bij sommige leerlingen wel eens te wensen over.”

Waar ben je het meest trots op?

“Op onze leergroepenwerking in het kleuter in Aarsele, toch wel iets unieks. Daar hebben we ook de verbouwingen aan gekoppeld, zodat we daar hele grote ruimtes kregen.”

Heb je nog een tip voor je opvolger?

“Het onderwijs staat momenteel in een negatief daglicht, maar is nog altijd het mooiste beroep dat bestaat. Maar je moet natuurlijk wel zorgen dat de hoofdopdracht voor de leerkracht het lesgeven blijft. Zelf ben ik wat allergisch aan al het papierwerk, heel vaak zijn directies de oorzaak van de planlast. Je moet wat vertrouwen hebben in mensen en hun werking in de klas en hoe ze de kinderen dingen laten bijleren. Daarnaast: probeer vooral niet te vliegen. Denk aan een schildpad: doe het rustig aan en laat het op je afkomen. Eens je het gewend bent, kan je ingrijpen en bijsturen waar nodig. Revoluties zijn er niet nodig.”

Wat na 30 juni?

“Mijn dochter heeft plannen om in Vlamertinge vakantiewoningen te maken van de schuur. Daar ga ik zeker helpen. Ook mijn jongste dochter zal wel een lijst met taakjes klaar hebben. Maar voor mij is dat ontspanning. Ik hoop vooral dat ik gezond mag blijven.”

Luc Alvoet


Privé: Luc (62) woont met zijn echtgenote Maddy Gobbin in Ardooie. Samen hebben ze twee dochters, Lies en Lore, die intussen het huis uit zijn. Hij heeft met Marie en Arthur ook twee kleinkinderen.

Studies en loopbaan: Lager onderwijs in Torhout, waar hij begin jaren 80 afstudeerde. Hij werkte even in Ardooie en op De Tassche, om het grootste deel van zijn carrière in ’t Nieuwland in Tielt door te brengen. Sinds de kerstvakantie van 2015 is hij directeur van De Wijzer.

Vrije tijd: Er is een tuin van 3000 m2 waarin Luc graag veel tijd doorbrengt. Daarnaast houdt hij van klusjes doen, op dit moment vooral verbouwingswerken bij zijn dochters. Maar zijn kleinkinderen komen op de eerste plaats.