Huis van de Dichter in Watou wordt even een ‘Reservaat van Traagheid’

Het Huis van de Dichter krijgt nieuwe residenten.© LBR
Het Huis van de Dichter krijgt nieuwe residenten.© LBR
Laurie Bailliu

Duo’s van dichters dompelen zich vanaf maandag 8 maart onder in de rust van het Huis van de Dichter in Watou, nu voor even het ‘Reservaat van Traagheid’. Dichter des Vaderlands Carl Norac en de ambassadeur van het ‘Huis van de Dichter’ Astrid Haerens zullen er als eerste duo nieuw werk maken.

De nieuwe gedichten worden in het voorjaar 2022 voorgesteld tijdens het festival van de Traagheid van de literaire organisatie VONK & Zonen.

“Samen met afscheidnemend dichter des Vaderlands Carl Norac organiseren we in het voorjaar 2022 een festival van de Traagheid. In aanloop daarnaartoe organiseren we samen met Huis van de Dichter een ‘Reservaat van Traagheid’”, zegt Lotte Dodion van de literaire organisatie VONK & Zonen.

Tussen maart en juni 2021 zullen vier duo’s van Vlaamse en Franstalige dichters verblijven in het Huis van de Dichter in Watou. Ze zullen zich onderdompelen in de statige stilte van het Huis. De duo’s trekken zich terug om langzaam aan nieuwe gedichten te werken. Ook starten ze op eigen tempo een trage briefwisseling op, die van nu tot aan het festival zal meanderen.

“Er verblijven in Watou duo’s, maar ook in Namen zullen later dit jaar dichters werken aan nieuwe stukken.”

Tijdens het festival van de Traagheid in Brussel zullen de werken voorgesteld worden. “Het festival wordt het slotproject van Carl Norac als Dichter des Vaderlands. Het is eigenlijk zijn laatste wapenfeit. Wie de opvolger wordt van Carl blijft nog even geheim”, zegt Lotte. Zijn opvolger zal zich op 21 maart bekend maken.

Trage plek

VONK & Zonen ging op zoek naar een rustige en trage plek waar dichters aan het werk konden. “Watou was een logische plaats. Het Huis van de Dichter kenden we al en het is een gedroomde plek om er in rust en stilte te kunnen werken. In Watou klopt het verhaal. Hier zullen de duo’s de traagheid echt kunnen voelen”, zegt Lotte. “In dit reservaat kunnen anderstalige dichters elkaar in alle traagheid leren kennen. Kunnen ze samen dwalen in de stilte van de Vlaamse velden, langzaam bouwen aan een nieuw landschap van gedeelde taal”, vertelt Dichter des Vaderlands Carl Norac.

“Tijdens de Residentensessie op 29 augustus 2021 zullen enkele nieuwe werken in avant-première worden voorgesteld in het Huis van de Dichter in Watou. In het voorjaar van 2022 worden alle werken voorgesteld tijdens het festival van de Traagheid in Brussel”, geeft Lotte nog mee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.