https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hoogtechnologie maakt beter contact met dementeren mogelijk in Maria ter Ruste in Wingene

Foto LVA
Lieven Vancoillie

Het woonzorcentrum Marie ter Ruste gaat altijd op zoek naar een zinvolle dagbesteding op maat van de bewoners. Er wordt nu gebruik gemaakt van een tovertafel en een CRDL. Twee instrumenten om beter contact met dementerenden te kunnen maken.

“Met het woonzorgcentrum zijn we op zoek naar een vernieuwde invulling voor een zinvolle dagbesteding aangepast op maat van onze zwaarzorgbehoevende bewoners. Heel wat bewoners hebben de diagnose dementie. In bepaalde situaties is het moeilijk om de bewoners te stimuleren, zich te concentreren of contact te maken. Twee instrumenten zullen ons hierbij helpen: De CRDL en de tovertafel. Deze twee innovatieve, hoogtechnologische instrumenten worden aan u voorgesteld”, zegt directeur Wim Velghe.

“De CRDL-schaal is een instrument dat aanraking vertaalt in geluid en een nieuwe vorm van communicatie mogelijk maakt voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Mensen met dementie, autisme of een verstandelijke beperking en hun (mantel)zorgomgeving”, zegt Ger Schuivens van producent CRDLT uit Maastricht, die deze middag een oefensessie gaf, in het bijzijn van bewoners en familieleden.

De tovertafel is dan weer een speels product ontwikkeld voor speciale doelgroepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, dementie of autisme. “Een projector aan het plafond projecteert de spellen op een tafel. De sensoren detecteren hand- en armbewegingen zodat de projecties direct reageren”, zegt ergortherapeute Inne Mabbe, die verantwoordelijk is voor de animatie in het woonzorgcentrum Maria ter Ruste. (LVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.