Hoog bezoek voor 100-jarige oorlogsveteraan Pieter Coussaert
Niettegenstaande de coronapandemie beleefde Pieter Coussaert donderdag een van de mooiste dagen uit zijn leven. De man die in het woon-zorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort werd 100 jaar en kreeg niet alleen bezoek van zijn familie, maar ook van mensen die hij niet onmiddellijk verwachtte. Rond 10 uur kwam een NH90 van de Koksijdse luchtmachtbasis overgevlogen om Pieter te groeten.
Uiteraard verliep alles in de meest veilige omstandigheden en coronaproof. Zijn kinderen kregen de gelegenheid om hun vader zonder partner te feliciteren en ook de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke kwam hem een geschenk overhandigen in naam van de stad Nieuwpoort en in naam van het Belgische koningspaar.
Ook admiraal Jan Debeurme van de Belgische marine was aanwezig om de jarige te feliciteren en overhandigde hem een naslagwerk over de marine. Pieter Coussaert is een bekend persoon in Nieuwpoort en heeft een bewogen leven achter de rug.
Er werd een filmpje met een speciale Happy Birthday-versie door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine op groot scherm getoond.
Pieter was meer dan 70 jaar gehuwd met Martha Lambrecht en het koppel kreeg zes kinderen: René, Mauricette, Odette, Maurice, Martine en Gino. Er zijn ook acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Een uniek gegeven is dat de oudste zoon René vandaag in hetzelfde woon-zorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort verblijft als Pieter. Een andere zoon Maurice is omgekomen op zee.
Pieter was 15 jaar toen hij aan de slag ging als visser. Hij voer mee naar IJsland en na de oorlog werkte hij bij het loodswezen in Oostende en Nieuwpoort. “Op 22 oktober 1940 gaf ik mij op als vrijwilliger bij de Royal NAVY”, zegt Pieter.
Diepzeebommen
“Ik belandde in een militair kamp in Skegness en er waren amper 31 Belgen. Wij kregen een Brits stamnummer. Kort daarna kwam ik op de Quentin Roosevelt terecht en halfweg januari 1942 werd ik naar Devonport gestuurd om in de ‘gunnery-school’ een opleiding te krijgen als kanonnier. Ik volgde tal van opleidingen onder meer om diepzeebommen te gooien.”
Pieter herinnert zich nog goed zijn reis naar New Foundland, New-York, Trinidad en Curaçao. Hij is nog een van de enige Belgen die de landing van Normandië meemaakte en diende in totaal vijf jaar en drie maanden in de marine. Na de oorlog vestigde hij zich met zijn gezin in Nieuwpoort. Hij kreeg dertien medailles voor zijn inzet tijdens de oorlog.
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
foto’s Jorn Urbain
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier