Honden weer vrij op het Klein Strand in Oostende?

Frieda wil graag dat honden opnieuw toegelaten worden zonder leiband op het Klein Strand. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Frieda wil graag dat honden opnieuw toegelaten worden zonder leiband op het Klein Strand. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Frieda Vanhixe (62) wil met de stad in dialoog treden om honden opnieuw toe te laten op het Klein Strand. Sinds dit jaar worden honden er geweerd om de zeehonden in de afgebakende zone de nodige rust te gunnen.

Zeehonden vertoeven alsmaar vaker op onze stranden. In Oostende hebben de diertjes hun eigen afgebakende zone op het Klein Strand. Dat lokt vaak heel wat kijklustigen, maar ook honden gaan graag wat dichter om een glimp van het dier op te vangen. Frieda Vanhixe woont met haar hond George (2) op een appartementje op het Wapenplein. Elke dag neemt ze George mee om te wandelen op het strand. Dat doet ze al twee jaar op het Klein Strand, waar de zeehonden hun rustplaats hebben. Tot vorig jaar mochten honden nog vrij loslopen op het Klein Strand, ongeacht de periode of het uur. Sinds dit jaar moeten honden er verplicht aan de leiband, dik tegen de zin van Frieda.

Betere afsluiting

“Dat honden niet meer mogen loslopen op het Klein Strand is een gevolg van de rustende zeehonden”, vertelt Frieda. “De zeehonden mogen niet gestoord worden en daarom kwam er een algemene verplichting om de honden aan de leiband te houden.” Frieda zegt alle begrip te hebben voor de zeehonden, maar volgens haar moeten er andere oplossingen zijn. “Natuurlijk heb ik alle begrip voor die diertjes”, zegt ze. “Die beestjes hebben wel degelijk hun rust nodig en iedereen weet dat ze storen hen veel stress kan bezorgen. Alleen is het zo dat ze amper een fractie van het strand inpakken.”

“Door het algemeen verbod dat geldt op het groot strand van 1 april tot 30 september tussen 10 en 18.30 uur diende het Klein Strand als alternatief voor mensen met kleine kindjes en hondjes. Ik vrees ervoor dat mensen op deze manier ontmoedigd zullen worden om hun hond mee te nemen en dat ze daardoor vaker alleen thuis zullen moeten blijven”, aldus Frieda, die zegt voor veel hondeneigenaars uit de buurt te spreken. “Ook oudere mensen raken dikwijls niet voor 10 uur op het strand en een hondenloopweide in de buurt is er ook niet. Honden hebben hun loop nodig en op een appartement kan dat niet.”

Vrijwilligers bewaken de afgebakende zone ter hoogte van het Westerstaketsel al even. Volgens Frieda kan een betere afsluiting ervoor zorgen dat honden opnieuw worden toegelaten op het Klein Strand. “Ook de vrijwilligers zelf waren al vragende partij om een betere afsluiting te krijgen. Ik heb alle begrip dat de zeehonden beschermd moeten worden, maar vraag ook begrip voor het welzijn van de honden en hun baasjes. Graag zou ik met het stadsbestuur in dialoog gaan om samen tot een betere oplossing te komen die aanvaardbaar is voor alle partijen”, besluit Frieda.

Incidenten

“Als stad hebben we al heel wat aanpassingen gedaan opdat honden en hun baasjes vrij spel zouden krijgen”, zegt schepen van Mens en Milieu Silke Beirens (Groen). “We juichen de biodiversiteit -waaraan zeehonden bijdrage- in onze stad toe. Dieren blijven dieren en gaan nu eenmaal op hun instinct af. Er waren al enkele incidenten waardoor we de regeling op het Klein Strand hebben moeten aanpassen. Dat doen we niet alleen om de zeehonden, maar ook om de honden en hun baasjes te beschermen. Een andere omheining zal niet veel uithalen omdat zeehonden ook andere plaatsen durven opzoeken. Het kan uiteraard dat de regeling in de toekomst herroepen wordt, maar alles gebeurt in functie van de populatie van de zeehonden, die momenteel erg groot is in onze stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier