Heulenaar Carlo Herpoel moet hulp voor Haïti annuleren: “Bendes maken bouw van weeshuis in Haïti onmogelijk”
Heulenaar Carlo Herpoel is er het hart van in. Met zijn vzw Belgium Aid stond hij op het punt om in Haïti een weeshuis voor kinderen met een beperking op te richten. “We hebben nu de pijnlijke beslissing moeten nemen om het project af te blazen. De reden is dat bendes het project onmogelijk maken. De situatie in Haïti is trouwens ronduit dramatisch. Vier miljoen mensen of 40% van de bevolking leven in armoede… De ontvangen subsidies van de provincie en de stad Kortrijk zullen wij terugstorten en ook de individuele schenkingen.”
“Ik ga waar machteloosheid toeslaat”, is het intussen bekende motto van de Heulse kunstenaar Carlo Herpoel, die onlangs 60 geworden is. De voorbije jaren trok hij met een tot mobiele keuken omgebouwde lijnbus naar verscheidene rampgebieden. Vorig jaar was de bus in Turkije waar van februari tot augustus liefst 924.000 maaltijden bereid werden voor de slachtoffers van de aardbevingen. Hij werkte hiervoor samen met de bevriende Britse organisatie Feeding Humanity. Hetzelfde deed hij in 2022 in de Poolse hoofdstad Warschau voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Ook elders werd hulp geboden, ook dichterbij zoals na de watersnood in Wallonië in 2021… Niet voor niets werd Carlo Herpoel in 2016 al tot ‘Krak van Kortrijk’ verkozen.
Na de aardbeving
Het is eigenlijk allemaal net in Haïti begonnen, toen het land in 2010 door een vernietigende aardbeving getroffen werd en Carlo er zelf naartoe trok om hulp te bieden. Hij bleef er zes weken en leerde er diverse andere hulpverleners kennen, met wie hij contact bleef houden. Zo ook met Johan Smoorenburg van de Nederlandse vereniging ‘Hart voor Haïti’ die er een kinderdorp voor weeskinderen oprichtte.
Carlo Herpoel: “Vijf jaar geleden vatten we het plan op om specifiek voor kinderen met een beperking een weeshuis te bouwen. In een land als Haïti, waar jongeren sowieso al niet veel kansen krijgen, staan zij onderaan op de ladder… We kregen van de gemeente Cabaret – bij de hoofdstad Port-au-Prince – een terrein ter beschikking. De plannen werden getekend, een ingenieur werd aangesteld. Drie jaar geleden kregen we groen licht en konden we voldoende fondsen verzamelen om te starten… Tot de toestand in Haïti verslechterde.”
Het nieuws wordt overstemd door de oorlogen in Oekraïne en Gaza, maar in de Haïtiaanse hoofdstad hebben gewelddadige bendes het heft in handen. Ze zaaien dood en vernieling. Carlo Herpoel: “Nu vernemen we dat die bendes vlak bij het kinderdorp zitten, waar de weeskinderen met een beperking voorlopig verblijven. Vorige week hebben ze er het politiekantoor in brand gestoken nadat ze zes politieagenten doodschoten in de straat van ‘ons’ terrein. Ze kunnen er elk moment invallen…”
“Doodjammer voor die kinderen”
De situatie is volgens de Heulenaar ook in de toekomst zo hopeloos dat het project moet worden opgegeven. De Nederlandse partnervereniging zit in financiële problemen en de bezieler, intussen een tachtiger, is naar Martinique uitgeweken. “Bovendien blijkt een Haïtiaanse organisatie die zich ontfermt over de kinderen en waarmee we mee samenwerkten, niet langer transparant en betrouwbaar te zijn”, zegt Carlo Herpoel nog.
“Het is natuurlijk allemaal doodjammer voor die kinderen en voor mij is het een droom die wellicht een droom zal blijven, maar als een project niet kan slagen, moet je ermee stoppen. De financiële steun van provincie en stad Kortrijk storten we terug. De privéschenkers spreken we individueel aan om ook hun geld terug te bezorgen.”
Niettemin blijft Belgium Aid wel bestaan. “Onze lijnbus en de vrachtwagen, die omgebouwd zijn tot veldkeuken, staan klaar voor eventuele volgende missies, maar langlopende verre projecten zullen we niet meer opzetten. Uitrukken waar de nood het hoogst is, blijft onze leuze, maar enkel waar dit op een veilige en effectief manier kan”, besluit Carlo Herpoel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier