Herontwikkeling terrein vroegere wolspinnerij en terrein Lys Yarns geven meerwaarde aan centrum

Redactie KW

De herontwikkeling van het terrein van de vroegere wolspinnerij en het terrein Lys Yarns moet de gemeente een ‘boost’ geven. Zoveel werd duidelijk tijdens de uiteenzetting van schepen Olivier Peirs (GVZ) tijdens de digitale gemeenteraad van dinsdagavond.

“Dat alles moet op termijn leiden tot een nieuwe woonwijk”, aldus schepen Olivier Peirs. “Woningen, appartementen , ruimte voor nevenfuncties en ook oog voor het groen is de bedoeling. De nieuwe woongelegenheden moeten ook mogelijkheden geven aan mensen, die zich in de gemeente willen vestigen. We hebben ook aandacht voor de zwakke weggebruiker. Bij de herontwikkeling is er veel aandacht voor duurzaamheid en zal een deel van het kenmerkende industrieel erfgoed bewaard worden. In verband met de werken op het terrein Lys Yarns gebeurt alles in overleg met de aanpalende school en het woonzorgcentrum”, aldus nog schepen Peirs die vraagt een adviseur aan te stellen om het gemeentebestuur bij dit project begeleiden.

De wolspinnerij en Lys Yarns zijn eigenlijk een vergane glorie. In de wolspinnerij werkten tien jaar geleden meer dan 400 mensen, in ‘Lys Yarns’ waren 225 mensen tewerkgesteld.

Dorpskernvernieuwing

Er waren anderzijds wel opmerkingen van de CD&V-fractie. Zowel Sally Cozijns als Henk Heyerick, Lieven Lippens, Catherine De Smet en Marc Devlieger hadden bepaalde opmerkingen. De woorden ‘kazerne’ en ‘mastodont’ werden zelfs gebruikt. Er was een discussie over het feit of de Gecolo-raad wel degelijk voldoende was ingelicht.

Het punt rond de dorpskernvernieuwing kreeg een ‘njet’ van CD&V. Heyerick pleitte zelfs voor een ondertunneling van de rijksweg N43 in het centrum van Zulte. Het ruimtelijk uitvoeringsplan rond de wolspinnerij Denys en de verdere opmaak van ‘Lys Yarns’ werd wel unaniem goedgekeurd.

“We kijken als bestuursmeerderheid met veel respect naar het project dat na de uitvoering een verrijking voor de gemeente zal worden”, aldus burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier