Herinneringsplaat voor graf Izegems oud-burgemeesterValère Vanden Bogaerde

V.l.n.r. Hilde Colpaert, Dirk Ghijs, Trui Vandecandelaere, Bart Blomme, Kurt Himpe, Philippe Vanden Bogaerde, Mireille Declercq en Eddy Stragier plaatsen de gedenkplaat bij het grafmonument van Valère Vanden Bogaerde. © Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Op de oude begraafplaats in de Roeselaarsestraat in Izegem werd voor de derde keer een gedenkteken geplaatst bij een grafmonument. De eer was dit keer weggelegd voor Valère Vanden Bogaerde. Hij was van 1900 tot zijn dood in 1904 burgemeester van Izegem en realiseerde heel wat in die korte periode. Onder meer de productie van elektriciteit in de stad.

De Vrienden van de Izegemse Musea (V.I.M.) en het museum Eperon d’Or vatten enkele jaren geleden het plan op om figuren die belangrijk geweest zijn in de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad opnieuw in de belangstelling te plaatsen. Deze persoon krijgt dan een herinneringsplaat – in cortenstaal – die bij zijn graf wordt geplaatst. Zo kwamen Eduard Dierick, grondlegger van de Izegemse schoennijverheid, en Eduard De Ryckere, pionier van de Izegemse borstelnijverheid, al aan bod.

Jong gestorven

Na een gedwongen sabbatjaar door corona is het dit jaar de beurt aan Valère Vanden Bogaerde. Hij was burgemeester van Izegem toen in 1901 de elektriciteitscentrale werd opgestart. Die beslissing van 120 jaar geleden bleek uiteindelijk wel goedvoor stad en inwoners, zelfs tot op de dag van vandaag. Achterkleinzoon Philippe Vanden Bogaerde is dan ook heel tevreden met de herdenkingsplaat. Samen met zijn echtgenote Mireille Declercq woonde hij de plechtigheid bij. “Het is duidelijk een vorm van appreciatie voor mijn overgrootvader”, reageerde hij enthousiast. “Ik zorg ervoor dat het grafmonument er ordentelijk bijligt en we leggen ook jaarlijks een bloementuil tijdens de periode van Allerheiligen. Mijn overgrootvader was pas 49 toen hij is overleden. Hij was slechts enkele jaren burgemeester. Heel spijtig, want hij zou het nog ver gebracht hebben.”

Bart Blomme van heemkring Ten Mandere beaamt dit. “Valère Vanden Bogaerde was de meest invloedrijke burgemeester van Izegem. De politiek zat in de familie bij de Vanden Bogaerdes. Grootvader was ook al burgemeester van Izegem en zijn vader was gemeenteraadslid. Valère was eigenlijk industrieel. Samen met Pieter Carpentier bouwde hij de brouwerij Carpentier in de Gentsestraat uit. Maar hij was op veel vlakken actief: bij onder meer het Katholiek Schoolcomité, de Boerenbond, over de Bouwmaatschappij, jockeyclub, burgerwacht tot zelfs de Stadsfanfaren.”

Tramlijn

“Zijn politieke carrière startte hij in 1891 toen hij provincieraadslid werd. Vier jaar later was hij ook gemeenteraadslid en schepen. In 1900 werd hij volksvertegenwoordiger en van 2 juli 1900 tot aan zijn dood in 1904 was hij ook burgemeester. Tijdens dat ambt realiseerde hij niet louter de elektriciteitscentrale. Ook in de aanleg van een tramlijn, het bouwen van werkmanswoningen, oprichten van de nijverheidsschool, de uitbreiding van de stad met de H.-Hartparochie, de opening van de Paterskerk, invoering telefonie in openbare gebouwen, het uitbreiden van de loskaaien en de realisatie van een draaibrug over het kanaal had hij een hand. Het hoogtepunt was toen hij op zondag 22 september 1901 prins Albert, de latere koning Albert, mocht verwelkomen.”

Helaas kon Valère Vanden Bogaerde niet lang genieten van zijn realisaties. Op 21 oktober 1904 is hij overleden.

Het hele verhaal is terug te vinden in de nieuwe brochure uitgegeven door Eperon d’Or onder deze titel en te verkrijgen in de museumshop tegen 12 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier