Herdenkingsplechtigheid voor politieke gevangenen wordt ingekort

Het herdenkingscomité van het Masolum met Yves Durnez, Bjorn Rivière, Yves Dupont, Hendrik Rivière en Gilbert Pauwels. (foto WO)©wilfried Ossieur
Het herdenkingscomité van het Masolum met Yves Durnez, Bjorn Rivière, Yves Dupont, Hendrik Rivière en Gilbert Pauwels. (foto WO)©wilfried Ossieur
Redactie KW

Vaderdag is traditiegetrouw de dag waarop het Herdenkingscomité van het Mausoleum der Politieke Gevangenen een herdenkingsplechtigheid organiseert aan het Provinciaal Mausoleum op de oude stedelijke begraafplaats. De 63ste editie wordt door corona voor het tweede jaar op rij een bescheiden versie.

Het mausoleum herdenkt iedere burger die tijdens WOII door de Duitsers opgepakt werd. Veertien Menenaars kwamen destijds in de concentratiekampen terecht, vier overleefden de gruwel.

“Drie families – Dupont, Rivière en Pauwels – zetten zich in voor de herdenking, samen met de Vriendenkring van Flossenbürg uit Geluwe”, zegt secretaris Hendrik Rivière van het herdenkingscomité. “We zijn allen kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van politieke gevangenen en we willen dat de huidige en komende generaties nooit vergeten wat er gebeurd is.”

De herdenking op 13 juni zal coronaveilig verlopen. “Het is met pijn in het hart dat we ons beperken tot een korte plechtigheid. Enkel wie uitgenodigd is, mag aanwezig zijn. Het wordt een herdenking zonder gouverneur of vertegenwoordiger van landsverdediging. Ook zullen er geen ambassadeurs aanwezig zijn van de landen, die burgers verloren in het kamp Flossenbürg. Ook de muziekkapel ontbreekt en er wordt geen vlag gehesen.”

Oproep voor vrede

Wat wel behouden blijft, is het kampappèl maar dan in verkorte versie. “Het kampappèl, waarbij de namen van 18 kampen afgeroepen worden, is en blijft de ziel van de herdenkingsplechtigheid. Het is een oproep voor vrede, waarbij we beloven om te strijden tegen oorlog, uitbuiting, racisme en fascisme. Het is belangrijk dat we het verleden blijven herdenken, zeker in een tijd waarin onze maatschappij verder radicaliseert. Stad Menen zal een boeket neerleggen en er wordt ook een boeket in naam van alle vaderlandslievende verenigingen van Groot-Menen neergelegd. Volgend jaar hopen we opnieuw een uitgebreide plechtigheid te kunnen houden, zodat we de slachtoffers opnieuw alle eer kunnen bewijzen”, besluit Hendrik Rivière.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier