Hele gemeente Kortemark kijkt straks door OOkunst-bril

Op de foto vooraan v.l.n.r. Patrick Vandermeersch, Freddy Vandermeersch, Franky Mommerency, Etienne Desmet, Gaby Marcus en Tine Lievens. Achteraan v.l.n.r. Roger Leyn, Gerard Braem en Magda Clauw. © foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Kunstliefhebbers kijken al maanden uit naar de kunstroute. Ook inwoners en scholen van groot-Kortemark pikken een graantje mee van de hype of maken van de gelegenheid gebruik om hun deuren open te zetten.

De kunstroute van vzw OOkunst is al aan de 19de editie toe. Op vijftien locaties kan je werk – keramiek, glaskunst, juwelen, schilderijen,…. – van 84 kunstenaars bekijken, de route zelf is 20 km lang. “Naast kunstenaars uit Vlaanderen en Wallonië, verwelkomen we ook heel wat buitenlandse artiesten”, horen we van Tine Lievens en Roger Leyn. “Niet alleen uit Nederland en Frankrijk,maar ook uit Spanje en zelfs uit Israël.”

Verder is de kunstroute een door en door Kortemarkse aangelegenheid. Niet alleen vanwege het organiserend team, maar ook door de onontbeerlijke medewerking van (nieuwe) locatiehouders. “Op Huilaert zijn we bijvoorbeeld voor het eerst te gast bij de Bigahoeve en de hoeve van Jeroen Cool, allebei prachtig vernieuwde hoeves”, aldus Tine.

Fietsen huren

“Vele kunstenaars en bezoekers zijn te gast in enkele van de B&B’s van Kortemark en daarnaast is er dit jaar een intense samenwerking met de horeca”, pikt Roger Leyn in. “Over de middag kan je lekker, snel of culinair eten of je kan er nagenieten na een dagje kunst. In de catalogus vind je deze horecazaken die hiervoor zelfs een speciaal kunstmenu voorzien. Omdat de kunstroute door veel mensen met de fiets wordt afgelegd, hebben we opnieuw contact gelegd met fietsenhandel Odiel uit de Sneppestraat waar je – na reservatie- fietsen kan huren.”

De rode draad doorheen de kunstroute is ‘Elk ziet het door zijn eigen bril’. Heel wat scholen nemen deel, in VBS Kortemark-Elle knutselden de kinderen brilletjes in papier maché of ze beschilderen bestaande modellen. Ook Sint Jan de Deo en Zorgcentrum Blyvelde lieten zich inspireren door dit thema en hun creaties zijn straks te zien langs de kunstroute. Wie een catalogus koopt, kan op de bijgevoegde bon zijn of haar stem uitbrengen op het mooiste of origineelste werk. Uit deze gouden keuze wordt een kunstenaar geselecteerd die van ons de publieksprijs krijgt. Op die manier betrekken we zowat de hele gemeente bij de organisatie”, besluiten Tine en Roger.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De 19de kunstroute loopt op donderdag 30 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni en op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni, telkens van 10 tot 29 uur. Je kan starten aan Sint Jan de Deo, in de Edewallestraat 37 in Handzame of in CC De Beuk, Torhoutstraat 9 in Kortemark. Voor 12 euro krijg je een catalogus, een routebeschrijving en twee drankbonnetjes.

Er zijn aparte routebeschrijvingen voor wie de route per fiets of per auto wil maken. Bij Odiel fietsverhuur in Kortemark kan je fietsen huren, wel vooraf reserveren via 0476 20 02 04. De totale route omvat vijftien locaties en is ongeveer 20 kilometer lang. Als bezoeker maak je ook kans om een kunstprijs ter waarde van 800 euro te winnen, te spenderen aan een kunstwerk naar keuze. Wie een kunstwerk koopt, steunt bovendien twee weeshuisprojecten in Mozambique: een deel van de opbrengst uit de verkoop van kunstwerken gaat namelijk naar deze projecten.

Meer informatie op de website: www.oo-kunst.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier