Heestertse boerderijen vanaf 1880 in boek gevat

Met trots tonen Paul Lanssens, Jan Deloof, André Velghe en Luc Vanassche de nieuwe uitgave over de boerderijen in Heestert. © Geert Vanhessche Geert Vanhessche
Redactie KW

Het derde deel rond de boerderijen in Groot-Zwevegem sinds 1880 is klaar. In dit deel komen de hofstedes van Heestert aan de beurt. De uitgevende vereniging, Amantine, hoopt volgend jaar het deel met Sint-Denijs klaar te hebben.

Vorig jaar werden de eerste twee delen van de reeks ‘boerderijen in alle deelgemeenten van Zwevegem sinds 1880’, voorgesteld. Nu is het niet zonder enige trots dat heemkundige kring Amantine het derde deel voorstelt. “Voor het afwerken van het deel over de boerderijen van Heestert hadden we af te rekenen met een serieuze tegenvaller: corona. Anderzijds hadden we ook een grote meevaller, de inbreng van Geert Lateur. Sinds jaar en dag heeft Geert Lateur officiële, historische en heemkundige gegevens over Heestert bijeengebracht. Verder beschikt hij over een ongelooflijk accuraat archief waaruit we konden putten”, zegt Luc Vanassche, voorzitter van Amantine.

Om de leesbaarheid te verhogen heeft de heemkring de officiële informatie toch wat beperkt. De lezers die hongeren naar meer, verwijzen de samenstellers naar Geert Lateur zelf. “Op basis van zijn gegevens zijn Paul Lanssens en ikzelf op pad gegaan om illustraties en recente informatie te verzamelen. Jan Deloof heeft ervoor gezorgd dat het boek niet al te veel op een telefoonboek zou lijken en André Velghe stond in voor een mooi lay-out en de finale afwerking”, aldus Luc Vanassche.

Sint-Denijs

De hofsteden zijn per straat en de straatnamen dan weer alfabetisch opgenomen. Per straat wordt dan, waar mogelijk, gerangschikt volgens de huidige huisnummers. Volgend jaar voorzien ze de uitgave van het deel over de boerderijen in Sint-Denijs. “Door spijtige omstandigheden zijn we even achteropgeraakt. Onze trouwe medewerker Raphael Desmet is ons eerder dit jaar ontvallen. Hij had zo gehoopt de uitgave van Sint-Denijs te mogen meemaken. Voorlopig staat Luc Depaepe er even alleen voor, maar omdat het luik Heestert af is, zal ik hem binnen enkele weken ondersteuning geven zodat we vermoedelijk tegen de vakantie van 2022 klaar zijn”, geeft Luc Vanassche nog mee. Uiteraard komen Moen en Otegem ook nog aan de beurt. Mocht iemand zich geroepen voelen om eraan mee te werken, kan deze contact opnemen met luc.vanassche2@telenet.be. Voor het nieuwe deel kan ingetekend worden tot 10 december door 20 euro, 25 euro met verzendkosten, te storten op rekening van Amantine BE19 4687 3607 9112 met vermelding van Boerderijen Heestert. (GJZ)

Bestelde boeken kunnen afgehaald worden op zondag 19 december tussen 10 en 16 uur in café ‘De Reisduif’, Vierkeerstraat 15 in Heestert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier