Groen vraagt in Torhout om voorrangsregels voor fietsers te verduidelijken

Drie jaar geleden werden er sensibiliserende bordjes in de stad opgehangen om aandacht voor fietsers te vragen (foto). Die bordjes zijn echter vrij snel weer verdwenen. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Fietsers die zich op een doorlopend fietspad bevinden, vaak aangeduid met stippellijntjes op het wegdek, hebben altijd voorrang, ook ten opzichte van het verkeer dat van rechts komt. Groen-raadslid Ruben Vangheluwe vroeg tijdens de Torhoutse gemeenteraad om die regel nog eens extra bij de bevolking te verduidelijken. Hij sprak in naam van zijn partijgenote Sien Lagae die zich voor de raadszitting diende te verontschuldigen.

De concrete aanleiding was een recent ongeval op het kruispunt van de Bruggestraat met de Karel de Goedelaan, waarbij een fietsster aangereden werd door een autobestuurder die blijkbaar dacht dat hij voorrang van rechts had.

Extra signalisatie bestaat niet

“Op kruispunten waar zich een doorlopend fietspad bevindt, moet je als weggebruiker altijd voorrang verlenen aan wie op het fietspad rijdt, ook aan rolstoelgebruikers of skaters”, aldus Ruben Vangheluwe. “Dit is een belangrijke uitzondering op de algemene voorrang-van-rechtsregel. Graag extra sensibilisatie hieromtrent en eventueel ook bijkomende signalisatie.”

“Je hebt volledig gelijk, maar als je vraagt om extra signalisatie, dan moet ik je teleurstellen”, antwoordde burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) ter vervanging van schepen van Mobiliteit Elsie Desmet (CD&V). “Dergelijke verkeersborden bestaan niet en zijn niet voorzien in de verkeerswetgeving. Elke bestuurder wordt dus geacht de regels te kennen. Maar jammer genoeg zijn er inderdaad heel wat mensen niet van op de hoogte.”

Sensibiliseren en informeren

“Sensibiliseren en informeren kunnen we uiteraard wel”, vervolgde de burgemeester. “De kennis van de verkeerswetgeving tot bij de burgers brengen, is van fundamenteel belang. Vandaar dat we in 2023 een jaar lang intensief hebben gewerkt rond mobiliteit. Een van de activiteiten die we in dat kader organiseerden, was een infoavond over het verkeer. De politie gaf er een overzicht van de wijzigingen en de nieuwigheden in de verkeerswetgeving.”

“Voorts proberen we geregeld info te verspreiden via de sociale media, via de pers en via ons stedelijk tijdschrift Sparrensprokkels.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier