Gouden Boomstoet met twee jaar uitgesteld

Stefan Vankerkhoven

Pas in 2024 komt er een nieuwe editie van de Praalstoet van de Gouden Boom. Het evenement wordt met twee jaar uitgesteld wegens een ‘noodzakelijk vernieuwingsproces’. Die beslissing zorgde voor politieke commotie tijdens de Brugse gemeenteraad.

“Meer dan tweeduizend amateuracteurs en ook enkele volleerde artiesten keken immers nu al reikhalzend uit naar de repetities en vooral de twee rondgangen door de stad”, beweert Pol Van Den Driessche (N-VA). “De volgende editie is pas voor 2024 gepland. Is dat niet toevallig een verkiezingsjaar?”

“Maar niet alleen de enthousiaste deelnemers zijn ontgoocheld. Ook de toeristische sector is hier werkelijk niet blij mee. Na straks twee jaren van rampspoed en tegenslag, met veel minder toeristen en dus minder bezoeken, minder verkoop, minder consumptie, minder overnachtingen, is Brugge echt wel toe aan enkele topevenementen.”

Woke hysterie

Pol Van Den Driessche hoopt dat de organisatoren niet dezelfde fout maken als bij de vorige editie, toen de kruistochten geschrapt werden: “Wat een dwaasheid bleek dat te zijn! De kruistochten vonden effectief plaats en vormen een deel van ons verleden.”

Stefaan Sintobin (VB) vroeg wat die remake inhoudt: “Brugge is ten prooi aan een nieuwe trend om te breken met traditie, er is sprake van negationisme, woke hysterie.”

Remake

Cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) zei dat dit niet de eerste vernieuwing is: “In 2002 is er ook een en ander veranderd. De editie van 2017 toonde aan dat sommige praalwagens en kostuums niet meer te herstellen waren en dat de stoet dynamischer mag zijn. We hadden de keuze tusen een remix of een remake. We kozen om de taferelen stap voor stap te herwerken, zodat de stoet de noodzakelijke opfrissing krijgt en nog een lange toekomst tegemoet gaat. Er zullen ook hedendaagse elementen aan toe gevoegd worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.