Gigantisch transformatorstation vanuit Oostende op weg naar windturbinepark op zee

Omstreeks maandagmiddag 12.30 uur vertrok de hoogzeesleper Seraya met een reusachtige sleep uit de Oostendse haven.

Let op de werknemers op het varende ponton, die onbewust nog eens de extra large dimensie van het transformatorstation illustreren. © ML

Omstreeks 12.30 uur koos de Seraya volle zee richting windturbinepark Northwester 2, op ongeveer 40 kilometer buiten de kustlijn. Haar sleep was het ponton Bokabarge 8, dat het offshore transformatorstation torste. Ondanks eerdere voorspellingen bleken de weersverwachtingen voor de komende 12 uur – een licht briesje uit het noorden – gunstig om het circa 1000 ton zware transformatorstation van het zevende windturbinepark in opbouw Northwester 2 op zijn al eerdere geplaatste monopile te hijsen.

Dat secuur werkje gebeurt door het 107 meter lange kraanschip Gulliver van de Nederlandse zeebouwer Boskalis, dat omstreeks 18 uur maandagavond vanuit Vlissingen op weg is naar Northwester 2 om het 4 verdiepingen hoge Offshore High Voltage Substation (0HVS) van het ponton te takelen en op de stalen paal te positioneren.

Northwester 2 is het zevende van de negen windturbineparken op onze Noordzee, die volgend jaar allemaal operationeel moeten zijn. Northwester telt 23 windturbines van 187 meter hoog met een capaciteit van 9,5 MW, goed om 220.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.