Vlotte eerste onderwaterbevalling in AZ Oostende

© GF
Hannes Hosten

Nayèla is de eerste baby die in AZ Oostende onder water het levenslicht zag. De eerste onderwaterbevalling in AZ Oostende – Damiaan verliep heel vlot.

Mama Lindsey beviel op dinsdag 7 november in het onlangs verhuisde onderwaterbad van een flinke dochter van 3,850 kg en 50,5 cm.

Onderwaterbevallen blijft in Oostende

AZ Oostende centraliseerde alle activiteiten voor ‘Ouder en kind’ op AZ Oostende – Damiaan. De dienst Materniteit van het Serruysziekenhuis verhuisde zo eind oktober naar de eengemaakte dienst op AZ Oostende – Damiaan. Ook het onderwaterbad verhuisde mee. AZ Oostende blijft dus de mogelijkheid om onder water te bevallen in Oostende aanbieden.

“Bij mijn eerste bevalling moest de onderwaterbevalling afgebroken worden en beviel ik uiteindelijk op de ‘normale’ manier. Ik zat er met de verhuis van de materniteit van Serruys naar Damiaan wel mee in dat een onderwaterbevalling niet mogelijk zou zijn maar alles kwam goed”, vertelt Lindsey opgelucht.

Een mijlpaal voor het team

“Het team was enthousiast voor deze mijlpaal voor het ziekenhuis en in amper een uurtje was ik bevallen. Het is alvast een eer om als eerste mama onder water te bevallen in AZ Oostende”, besluit Lindsey.

Zoals bekend stonden de onderwaterbevallingen in het AZ Oostende onder druk toen bij de fusie van het AZ Damiaan en het Serruysziekenhuis vanaf 1 november twee van de drie gynaecologen van Serruys niet wilden meestappen in het fusieverhaal. Slechts één gynaecoloog van Serruys gaat wel over naar het AZ Oostende, zij het als zelfstandige, en die gaat volgend jaar met pensioen. Burgemeester Bart Tommelein verzekerde dat het AZ Oostende de onderwaterbevallingen weer zal opbouwen, maar erkende dat de optie voorlopig niet op elk moment kan worden gegarandeerd. Het is dan ook een opsteker voor het AZ Oostende dat nu toch een onderwaterbevalling kon plaatsvinden.

Het AZ Oostende wil niet kwijt welke gynaecoloog deze onderwaterbevalling leidde. Dat behoort tot de privacy van de ouders. “Het team van vroedvrouwen was wel een gemengd team van mensen uit het vroegere AZ Damiaan en mensen van het vroegere Serruysziekenhuis”, zegt woordvoerder Kevin Mollet. “De meesten maakten tijdens hun opleiding ook al kennis met de geboorte onder water, maar zijn zich daar nu verder in aan het bekwamen. Er zullen zeker nog onderwaterbevallingen volgen bij ons. Dat blijft mogelijk in Oostende.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier