Stad geeft meerderheid in bestuur AZ Oostende uit handen

De huidige raad van bestuur van het AZ Oostende bestaat uit staand v.l.n.r. Betrand Lejeune, Ides Vanden Auweele, Benny Vander Cruyssen, Martine Van de Walle, Natacha Waldmann, Bert Peirsegaele en Björn Anseeuw, zittend v.l.n.r. algemeen directeur Bart De Bock, voorzitter Bart Tommelein en lid van de raad van bestuur Peter Degadt. Op de foto ontbreken Manu Beuselinck, An Casteleyn en Danick Minne. (foto AZ Oostende)
Redactie KW

Het stadsbestuur gaf goedkeuring aan een andere samenstelling van de raad van bestuur van het AZ Oostende. “Nochtans een belangrijke belofte”, haalt John Crombez (Vooruit) uit.

Tot nu bestond die uit zes vertegenwoordigers van het vroegere AZ Damiaan en zes vertegenwoordigers van de stad (telkens twee van de stad, OCMW en voormalige Serruysziekenhuis). Bart Tommelein had het voorzitterschap. Iets waarop hij vaak werd aangesproken, maar het voorzitterschap was wel verbonden aan het mandaat van burgemeester en niet aan zijn persoon. Het evenwicht 6-6 en voorzitterschap voor de stad was destijds een van de items bij de fusie tussen beide ziekenhuizen.

In de nieuwe samenstelling geeft de stad vier mandaten en het voorzitterschap op en houdt twee mandaten, evenals het voormalige AZ Damiaan. Na vragen van John Crombez op de raadscommissie motiveerde burgemeester Bart Tommelein (Open VLD): “Het is een afspraak binnen de huidige raad van bestuur om naar een verdere professionalisering te gaan. Er zullen nog twee vertegenwoordigers zijn van de stad en twee van AZ Damiaan; de rest zullen externe experten zijn.”

“We zullen ook het voorzitterschap in handen geven van een onafhankelijke die over de expertise beschikt om zo’n ziekenhuis te leiden.” Het stadsbestuur bevestigde dat er geen noodzaak was, maar dat het om een beleidskeuze ging. De namen zullen in de volgende legislatuur ingevuld worden.”

Lastig

Crombez reageerde nadien verbaasd: “Het was een belangrijke belofte dat het publieke nog voldoende stemmen zou hebben in het nieuwe ziekenhuis. Dat verdwijnt. Zowel de insteek om dat uit handen te geven als de timing op enkele maanden voor de verkiezingen vind ik lastig.”

(EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier