Meer dronken mensen op spoed beland

Laurens Kindt

Het voorbije weekend zijn opvallend meer dronken mensen op de spoeddiensten van de ziekenhuizen beland. “Dat fenomeen hadden we een tijdje amper nog gezien, maar keerde dit weekend opvallend vaak terug”, klinkt het. Wellicht zit de gedeeltelijke heropening van de horeca daar voor iets tussen.

Zowel in het ziekenhuis van Kortrijk als in dat van Ieper viel het dit weekend op. Enkele uren nadat de terrassen van horeca opengingen, begonnen de eerste dronken mensen op de spoeddiensten te belanden. “Wij zagen dat op zaterdagmiddag vanaf 15 uur beginnen”, zegt woordvoerder Pieter-Jan Breyne van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. “Over heel het weekend hebben we zo’n 15 mensen met een alcoholintoxicatie verzorgd op de spoeddienst. Dat zijn er opvallend veel. Vaak gaat het om mensen die gevallen zijn met de fiets of gewoon echt té veel gedronken hebben. We hebben ook twee patiënten gehad die naar aanleiding van een ongeval bij ons beland zijn. Het was toch al een tijd geleden dat we nog zoveel alcoholintoxicaties op één weekend zagen”, klinkt het.

Geen overrompeling

Eenzelfde geluid bij het AZ Groeninge in Kortrijk. “Het is uiteindelijk geen overrompeling geworden, maar we waren daar wel op voorbereid. We hebben iets meer alcoholintoxicaties gehad dan anders. Ook opvallend: het waren vooral vijftigplussers en jonge mensen, rond de achttien jaar. De middenmoot van dertig à veertig jaar oud hebben we minder gezien. Al bij al is het meegevallen, maar we zullen moeten zien of het ook zo blijft”, klinkt het.

Klein feestje

De lokale politie ziet niet meteen stijging in het aantal alcoholgerelateerde interventies. Zij hadden dan ook afgelopen weekend vooral de handen vol met het handhaven van de, niet altijd even duidelijke, regels bij de heropstart van de horeca. “Wij hebben eigenlijk maar één interventie gehad die met alcohol te maken had. Een klein feestje van zo’n tien mensen die om één uur ’s nachts nog betrapt werden met bakken bier en wijn buiten. Tijdens een alcoholcontrole betrapten we ook drie chauffeurs die te diep in het glas hadden gekeken, maar we kunnen niet zeggen of dat iets met de heropening van de terrassen te maken heeft”, klinkt het bij politiezone Westkust.

Goed verlopen

Ook bij veel andere politiekorpsen is het weekend van ‘De Bevrijding’ goed verlopen. “We hebben vooral onze handen vol gehad met de handhaving van de terrasregels. Al zijn die niet altijd even duidelijk. Er moet bijvoorbeeld altijd één zijde van het terras open zijn. Maar wat doe je met twee halve zijden? Ach, al bij al hebben de meeste exploitanten zeer goed hun best gedaan en is alles goed verlopen. Wij zagen alvast geen opvallende stijging in het aantal verkeersongevallen waarin alcohol een rol speelde”, zegt korpschef Philip Caestecker van de Oostendse politie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten