Eerste testresultaten AZ Damiaan in Oostende zijn hoopgevend

In het AZ Damiaan geldt nog een opnamestop tot vrijdag 26 februari. (archiefbeeld)© PM
In het AZ Damiaan geldt nog een opnamestop tot vrijdag 26 februari. (archiefbeeld)© PM
Gillian Lowyck

AZ Damiaan kondigde op vrijdag 12 februari een tijdelijke opnamestop af, nadat er meerdere patiënten en medewerkers positief testten op het coronavirus. De besmetting was zeer suggestief voor de Zuid-Afrikaanse variant. Gezien het snel oplopende aantal besmettingen besloot de interne crisiscel van het ziekenhuis om alle medewerkers en patiënten te screenen. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

Op woensdag 17 februari en donderdag 18 februari zijn maar liefst 1.217 covid-19 stalen van medewerkers/patiënten geanalyseerd: er werden acht positieve stalen gevonden die kwamen van een al doorgemaakte infectie. Dus dit zijn geen nieuwe besmettingen.

Er testte één medewerker en één student verpleegkunde positief. Via een extern contacttracingcentrum vernam het ziekenhuis dat één medewerker positief testte. Dit brengt het totaal aantal besmettingen voor de uitbraak sinds 12 februari 2021 op 64 (37 personeelsleden en 27 patiënten).

‘Verspreiding lijkt onder controle”

“Nog niet alle resultaten zijn volledig bekend en we zijn beducht op een mogelijks langere incubatietijd, eigen aan de Zuid-Afrikaanse variant”, zegt Kevin Mollet, stafmedewerker PR & Communicatie. “Niettemin zijn de eerste resultaten bemoedigend. Dankzij de kordate maatregelen, de ziekenhuisbrede screening en onmiddellijke opnamestop, lijkt de verspreiding onder controle te zijn.”

Raadplegingen en dagopnames gaan door

Omwille van het welzijn van alle medewerkers en patiënten geldt de opnamestop nog tot vrijdag 26 februari. Dit wil zeggen dat er een opnamestop is op de zorgeenheden omdat overnachtingen niet mogelijk zijn.

Mensen die via de spoeddienst worden opgenomen, worden gestabiliseerd en zo nodig getransfereerd. Intussen werden 54 patiënten naar omliggende ziekenhuizen overgebracht. Raadplegingen en dagopnames blijven wel doorgaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier