AZ Oostende is één jaar na de fusie ambitieus en wil radiotherapie naar Oostende halen: “Van onschatbare waarde voor onze patiënten”

De ziekenhuisleiding van AZ Oostende is ambitieus. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Een jaar na de fusie van de twee Oostendse ziekenhuizen zet AZ Oostende nieuwe stappen om naar een volwaardig tweecampussenmodel te groeien. De acute zorg wordt gecentraliseerd in campus Damiaan met een eengemaakte spoeddienst vanaf januari, maar er wordt ook volop geïnvesteerd in campus Serruys. Ondertussen krijgt het ziekenhuis heel wat patiënten over de vloer. “Onze materniteit bereikt dit jaar zelfs de mijlpaal van meer dan 1.000 bevallingen, waaronder ook 15 procent onderwaterbevallingen.”

De fusie van AZ Oostende was de voorbije jaren veelbesproken. Er leefde ook wat onvrede bij een deel van het personeel. Een jaar later zijn de plooien op veel plaatsen al gladgestreken en kijkt het ziekenhuis ambitieus naar de toekomst. “Na twaalf intensieve maanden, kunnen we met trots zeggen dat we grote stappen hebben gezet richting integratie en versterking van de zorg voor de regio. Met gebundelde krachten tillen we de zorg naar een hoger niveau en breiden we ons aanbod aan specialisaties verder uit”, zegt algemeen directeur Bart De Bock.

Stijgend aantal artsen

“Er zijn in totaal al 24 nieuwe artsen begonnen. In Damiaan konden we vroeger jaarlijks zo’n twee tot vier nieuwe artsen aantrekken. Veel artsen komen nu spontaan en brengen een subspecialisatie met zich mee. Artsen zijn de motor van het ziekenhuis, maar daarmee komen we er niet. We hebben hard gewerkt aan de eenmaking van de teams. De initiële weerstand is gedraaid naar een nieuw gegeven. We merken dat 80 procent van de mensen mee zijn in het verhaal van AZ Oostende. Om deze verbondenheid te vieren, organiseren we op 14 november een groot personeelsfeest, waarop we onze nieuwe missie, visie en waarden officieel lanceren. Dit evenement betekent niet alleen het einde van een intens jaar, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk voor AZ Oostende.”

Meer dan 1.000 bevallingen

Ook infrastructuur zal nu mee groeien. “Zo is er fors geïnvesteerd in de uitbreiding van verschillende diensten, waaronder de diensten spoedgevallen en materniteit op Damiaan. Onze materniteit bereikt dit jaar de mijlpaal van meer dan 1.000 bevallingen. De nieuwe infrastructuur biedt de mogelijkheid voor onderwaterbevallingen, waarvoor alle knowhow in huis is. De spoedgevallendienst is uitgebreid en de laatste fase van de verbouwingen start binnenkort.”

Centralisatie

De spoedgevallen worden vanaf januari 2025 gecentraliseerd in campus Damiaan. “We hebben hier hard gewerkt aan de infrastructuur, maar ook de flow werd aangepakt om ervoor te zorgen dat mensen minder lang moeten wachten. Een bepaalde wachttijd is echter normaal als je met niet-levensbedreigende aandoeningen naar spoed komt. We zullen hier in de toekomst ook duidelijker over communiceren naar de patiënten toe. De eenmaking zelf zal ook zorgen voor een efficiëntere werking”, duidt De Bock.

Daarnaast volgt binnenkort ook de eenmaking van de diensten intensieve zorg en pneumologie. Ook het cathlab, een afdeling binnen de dienst cardiologie, verhuist naar Damiaan. Het resultaat is een centralisatie van de acute en intensieve zorg. In het Serruys zal de planbare zorg dan weer een plaats krijgen. “Dat wil zeggen dat er hier meer patiënten zullen komen dan in Damiaan. Alleen zal het meer om ambulante zorg of korte opnames gaan. We zullen hier ook anderhalf miljoen euro investeren in 2025. Het zorgaanbod op deze locatie wordt fors uitgebreid waarbij ook heel wat zorg van Damiaan zal verschuiven richting Serruys. Zo wordt er een volledig nieuwe pijnkliniek geïnstalleerd met extra zalen, breiden we de oogkliniek uit en renoveren we de verblijfsafdelingen, waarbij douches in de kamers worden geïnstalleerd. Er komt een nieuw, innovatief uitgerust locomotorisch centrum. Sinds juni vindt alle planbare orthopedische chirurgie al plaats in Serruys.” Tegen eind 2025 zullen investeringen voltooid zijn.

Radiotherapie

AZ Oostende wil in een volgende stap ook radiotherapie kunnen aanbieden. “We zijn op vandaag de enige centrumstad waar patiënten geen radiotherapie kunnen krijgen. Kankerpatiënten moeten nu naar Brugge of Roeselare voor een behandeling. Daar kunnen we dankzij de fusie eindelijk verandering in brengen. Binnenkort komt er een erkenningsnummer vrij, en in samenwerking met het UZ Brussel zou AZ Oostende snel kunnen beschikken over geavanceerde technologie en gespecialiseerde teams. Hoogopgeleide artsen zullen aanwezig zijn in AZ Oostende, waardoor ernstig zieke patiënten steeds lokaal kunnen behandeld worden en onnodige verplaatsingen worden vermeden. De aanvraag voor de planningsvergunning is ingediend.”

“Met de komst van radiotherapie in AZ Oostende kunnen we eindelijk integrale kankerbehandeling aanbieden aan onze patiënten, wat hun zorg aanzienlijk zal verbeteren. Het is van onschatbare waarde dat patiënten in hun vertrouwde ziekenhuisomgeving alle noodzakelijke behandelingen kunnen krijgen, inclusief radiotherapie. Deze ontwikkeling zal niet alleen de reistijd en -belasting voor patiënten verminderen, maar ook zorgen voor een meer gecoördineerde en persoonlijke benadering van hun behandeling”, zegt dokter An Simpelaere, voorzitter Medische raad AZ Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier