Siska Viaene startte in november met ‘Naar Binnen’: “Plek waar iedereen op eigen tempo kan groeien”

Siska Viaene in de praktijkruimte die gezellig werd ingericht. (foto Kurt) © Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Siska Viaene startte in november vorig jaar met ‘Naar Binnen’. Een plaats waar mensen terecht kunnen om meer contact te maken met zichzelf, en dit door het aanreiken van verschillende behandelingen.

‘Naar Binnen’ bevindt zich in een oude dokterspraktijk in de Hoogwielkestraat 13. “Het oude huis van huisdokter Sarre”, vertelt Siska. “Meestal weten echte Lichterveldenaren dan wel over welk huis het gaat.”

Siska Viaene (47) werkt als leerkracht in het kunstonderwijs, bij STAP Roeselare. Ze is gespecialiseerd in de vakken verteltheater en woordlab individueel (vroegere benaming voordracht). Siska is mama van Josse (14) en Rilke (12). “Het feit dat mijn hoofdberoep en mijn bijberoep naast elkaar kunnen bestaan, brengt mij veel vreugde.”

Groter bewustzijn

“Een zevental jaar geleden kwam er een omwenteling in mijn leven”, vertelt Siska. “Mijn mama stierf, kort daarna scheidde ik van mijn toenmalige echtgenoot. Op dat moment stond ik op een kruispunt, en stelde me de vraag hoe ik de dingen anders kon aanpakken. Ik wilde me meer bewust worden van waarom ik in die situatie was terechtgekomen, en hoe ik ervan leer zodat het niet meer gebeurt. Ik wou tot een groter bewustzijn komen. Ik ben met verscheidene mensen in contact gekomen zoals psychologen, therapeuten en uiteindelijk startte ik een opleiding rond systemisch werk en reiki. Dit heeft mij echt geholpen, er is doorheen de jaren een soort rust over mij gekomen.”

Na lang twijfelen besloot Siska de stap te zetten om zelf mensen te helpen. “Ik ben gaandeweg veel fantastische methodes gaan ontdekken die ik wilde voortzetten. Het bleef zich voortdurend aanbieden dat ik dit zou doen. Ik ben deze oude dokterspraktijk gaan verbouwen en inkleden en opeens kwam alles samen.”

“Reiki is een behandelmethode uit Japan, het is het laten stromen van universele levensenergie”, zegt Siska. “Een zachte behandelingswijze waarbij met handoplegging wordt gewerkt. Dit gebeurt in een zeer rustige setting, op de behandeltafel, met de kleren aan en een dekentje op je. Het doel is het wegnemen van blokkades in het lichaam zodat de energie weer vrij kan stromen.”

Ademhalingsoefeningen

“Doordat mensen altijd maar meer stress en druk ervaren, wordt de ademhaling te hoog. Met oefeningen kan dit gelost worden en komt men meer tot zichzelf. Een bewuste ademhaling ontspant het lichaam en helpt om gedachten los te laten. Hierdoor komt er ruimte vrij in lichaam en geest. Dit werkt versterkend en helend. Het geeft rust in het dagelijkse, jachtige leven. Terug contact maken met jezelf en afvragen, wat wil ik diep vanbinnen?”

“Bij coachinggesprekken gaan we samen het gesprek aan. Via oefeningen kijken we in welke patronen men is verzeild geraakt en hoe je die kunt doorbreken. Als het ware de patronen ontwarren. Stukjes van onszelf die in het hoekje werden gezet, waar we erkenning aan geven. Dat kan een situatie zijn op het werk die zich telkens opnieuw voordoet, of in het dagelijks leven. Het bevrijdt ons van vastgeroeste denkbeelden en verruimt het bewustzijn.”

Systemisch werk

“Systemisch werk is kijken naar het grotere geheel, een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Bijvoorbeeld in vriendschappen, familie. Dit werkt in twee richtingen. Enerzijds beïnvloed je het systeem waar je deel van uitmaakt en op hun beurt beïnvloeden deze systemen jou. Via deze werkwijze ontdekken we welke patronen in een systeem van invloed zijn op de ontwikkeling.”

“Op dit moment zijn het vooral mensen die affiniteit hebben met die wereld die komen. Ik hoop dat ook de mensen die twijfels hebben, de weg zullen vinden. Ik doe het nu een paar maanden en vind het heerlijk om te doen. ‘Naar Binnen’ is een plaats waar iedereen, op eigen tempo, kan groeien”, besluit Siska. (JW)

Een afspraak boeken of meer informatie vragen bij Siska kan via het contactformulier op de website www.naarbinnen.be, via 0486 51 66 11 of info@naarbinnen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier