“Ik zal het contact met de mensen missen”: directeur Frank Declerck neemt na 40 jaar afscheid van wzc Sint-Jozef

Frank Declerck mag terugblikken op een rijkgevulde carrière in het woonzorgcentrum. (foto GST)
Redactie KW

Donderdag 30 mei nam directeur Frank Declerck na een indrukwekkende carrière van bijna 40 jaar, feestelijk afscheid van het woonzorgcentrum Sint-Jozef . “Ik voel mij een tevreden man”, vertelt de afscheidnemende directeur.

Frank Declerck (66) is getrouwd met Marleen Dobbels, woont in de Guido Gezellestraat in Oostkamp en is de papa van drie kinderen en zes kleinkinderen.

De laatste werkdag van directeur Frank Declerck was er eentje waarin hij voor één keer zelf centraal stond. ‘s Morgens vroeg kregen hij en zijn dichte medewerkers in het ontmoetingscentrum De Stip een ontbijt aangeboden, waarna hij de hele dag lang afscheid nam van de bewoners. Iets na 17.30 uur nam Frank dan op een uitgebreide receptie afscheid van het aanwezige personeel.

Transformatie

Frank Declerck begon zijn loopbaan in december 1984 als adjunct-directeur onder Eerwaarde Zuster Theresia Vanneste in het woonzorgcentrum Sint-Jozef. Vanaf 1 september 1988 werd hij algemeen directeur.

In die 40 jaar dat hij er werkzaam was, heeft de site Sint-Jozef een ingrijpende transformatie ondergaan. Het woonzorgcentrum evolueerde van een gewoon rusthuis naar een modern woonzorgcentrum met tal van nieuwe dienstverleningen die in een aangepaste infrastructuur werden gerealiseerd.

De meest recente ontwikkeling is de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum, grenzend aan het bestaande wzc, dat nu nog in volle aanbouw is en waar de inhuizing van de bewoners in de eerste fase van het gebouw gepland staat op 12 juni.

De grootste uitdaging in die 40 jaar is volgens Frank: “Evolueren van een relatief gesloten leefgemeenschap in het rustoord naar een open leef- en zorgdorp, in connectie met de omgeving, met een brede waaier aan dienstverleningsvormen ook niet-ouderenzorg zoals kinderdagverblijf, personen met een beperking, hoorexpert en het aantrekken van bekwame, bezielde en gepassioneerde medewerkers die met veel liefde en geduld de functie uitoefenen. Maar ook het balanceren tussen betaalbare en kwalitatieve woonzorg.”

Uitdagingen

Directeur Frank ging ook uitdagingen niet uit de weg. In 2020 sloot hij in naam van de zorggroep Heilige Familie een samenwerking met de gemeente en het OCMW van Oostkamp. Hij nam de leiding op zich over het woonzorgcentrum Ter Luchte in Ruddervoorde binnen de nieuw opgerichte publiek-private samenwerking. Het idee achter deze samenwerking was om samen met de gemeente Oostkamp en verschillende partners in Oostkamp een gebied dekkende zorg voor ouderen te ontwikkelen en te ondersteunen.

De functie van directeur van Ter Luchte gaf hij in maart van vorig jaar door aan Anje Degraeve, die op 1 juni ook het directeurschap van de leef- en zorggroep Sint-Jozef op zich zal nemen.

Dankbaarheid

Frank neemt tevreden en met veel dankbaarheid afscheid van zijn Sint-Jozef. “Ik ben een tevreden man omdat ik de vrijheid gekregen heb van mijn bestuurders om mijn functie uit te oefenen als een sociaal ondernemer met heel veel mandaat. De tevredenheid van zowel bewoners, familie en medewerkers is altijd hoog geweest en dan ben je ook tevreden. Ik heb mijn functies in Sint Jozef en Ter Luchte altijd heel graag en met hart en ziel uitgeoefend. Dit verklaart ook waarom ik zo’n anderhalf langer gewerkt heb dan mijn officiële pensioenleeftijd. Last but not least, ik heb mij altijd kunnen omringen met heel gedreven, bekwame leidinggevenden en medewerkers.”

Als we hem vragen wat hij het meest zal missen, antwoordt hij: “Contact met mensen in het algemeen, maar ook jonge mensen die mijn mindset up to date kunnen houden. Contact met parels van medewerkers, waar ik trouwens heel trots op ben voor wat zij dag in dag uit doen en het zorgende aspect voor mensen door medewerkers en vrijwilligers en familie. Zinvol bezig zijn, initiatief en verantwoordelijkheid nemen en vertrouwen geven.”

Boven de Wolken

Nu Frank zijn professioneel leven teruggeschroefd heeft, komt er meer tijd vrij die hij wil invullen met het doel om zijn lichaam en geest fit te houden. Ook zijn passie voor fotografie wil hij verder ontwikkelen. “Ik ben ondertussen geaccepteerd als vrijwillig fotograaf voor Boven de Wolken”, vertelt hij trots. Maar we vernemen ook dat er een lijstje met klusjes bij de kinderen klaar ligt om af te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier