Dominiek Savio zet tien medewerkers aan de deur: “Reorganisatie was noodzakelijk om financieel gezond te blijven”

Dominiek Savio moet reorganiseren en ontslaat noodgedwongen tien mensen. © Dominiek Savio
Redactie KW

Tien medewerkers van zorginstelling Dominiek Savio zijn hun job kwijt. De directie van het instituut voor personen met een beperking in Gits benadrukt dat het met spijt in het hart gebeurde, maar dat een reorganisatie noodzakelijk was.

“Hoewel we dagelijks zoeken hoe we spaarzaam kunnen omgaan met onze middelen, moeten we vaststellen dat deze inspanningen onvoldoende blijken. Het bestuursorgaan van Dominiek Savio stelt samen met de directie vast dat het noodzakelijk is om een reorganisatie door te voeren. Alle collega’s werden hierover begin deze week op de hoogte gebracht”, klinkt het in een brief die donderdag aan de ouders werd verstuurd, al staat daar niet in hoeveel medewerkers er getroffen worden. “Het gaat om tien mensen, samen goed voor zeven voltijdsequivalenten”, verduidelijkt gedelegeerd bestuurder Philip Vanneste.

“We blijven aanklampen bij de overheid om meer middelen voor de zorg te voorzien”

Voor de zorg is Dominiek Savio afhankelijk van werkingsmiddelen van de overheid. En daar wringt het schoentje. “We konden in het verleden een deel personeel betalen met werkingsmiddelen. De werkingsmiddelen zijn evenwel al 15 jaar op rij niet meer geïndexeerd. Terwijl er in diezelfde periode bespaard werd op zorg én de inflatie de pan uit swingde. Iets wat ons vijftien jaar geleden 100 euro kostte, kost tegenwoordig 137 euro. En in de plaats van 100 euro krijgen we nog slechts 90 euro van de overheid”, zucht hij. “Ook andere zorgorganisaties krijgen het financieel steeds moeilijker, terwijl de vraag naar zorg in de samenleving alleen maar toeneemt. Daarnaast blijven we aanklampen bij de overheid om meer middelen voor de zorg te voorzien in het licht van kwaliteitsvolle werkingen.”

Nieuwe school

Bovenstaande is volgens Vanneste de hoofdreden, al spelen er nog andere factoren mee. Zo bouwde Dominiek Savio de voorbije jaren een gloednieuwe school, terwijl er ook een nieuw leefgroepgebouw bijkwam naast Hoeve Ter Kerst. De kostprijs van beide werven liep veel hoger op dan gepland door de gestegen bouwkosten in de nasleep van de energiecrisis. Ook het feit dat de (inmiddels failliete) buurtontwikkelaar Triamant uiteindelijk afhaakte als partner bij de bouw van de school zal wellicht een impact hebben gehad op de kosten. “Die meerkosten had niemand kunnen voorspellen, maar die hebben ons natuurlijk ook niet vooruit geholpen”, geeft de directie toe.

Impact hoe dan ook voelbaar

“We beseffen dat de impact hoe dan ook voelbaar zal zijn, voor iedereen voor wie we werken. Dit raakt de kern van ons engagement en samen met de collega’s zoeken we manieren om ons anders te organiseren”, aldus nog de directie, die wel benadrukt dat de ontslagronde geen impact heeft op de scholen, het kinderdagverblijf en het mobiele verpleegteam omdat die een andere financieringsbron hebben. Om de impact op de kwaliteit van de zorg voor de kinderen, jongeren en volwassen zo beperkt mogelijk te houden, werden vooral medewerkers van de ondersteunende diensten getroffen door de besparingen. Het zou om poets-, keuken- en kaderpersoneel gaan, maar ook van twee medewerkers die in de basiszorg werken (therapie, leefgroepenwerking en zorgcoördinatie) werd afscheid genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier