Roeselare krijgt unieke zorgsite met woonzorgcentrum, assistentiewoningen en een gezondheidspunt

Nu ligt de Prairie er nog wat verloederd bij. Daar komt straks verandering in. © stefaan beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Stad Roeselare verkoopt de Prairie, een deel van de projectsite in de noordelijke stationsomgeving, aan een consortium dat er de komende jaren een unieke zorgsite zal realiseren met een nieuw woonzorgcentrum, maar ook assistentiewoningen en tal van aanpalende diensten. Tal van partners slaan hiervoor de handen in elkaar.

De Stad Roeselare verkoopt de ‘Prairie’, een deel van de projectsite aan de noordelijke stationsomgeving (NSO). De koper is het Consortium Noordelijke Stationsomgeving Roeselare, een samenwerkingsverband van Ben Woonzorgnetwerk vzw, Vincentgoed vzw, Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Largo vzw, Centrum voor ambulante revalidatie Roeselare (CAR), Centrum voor ontwikkelingstherapie, Participo CM West-Vlaanderen vzw en Trikant vzw (CLB).

Nieuwe visie legt nadruk op ademruimte

Ongeveer tien jaar geleden werd een masterplan voor de NSO opgesteld door studiebureau BUUR. Werd destijds nog gedacht aan een woonontwikkeling, is de visie nu verschoven naar een groen verbindend park voor de stad dat ruimte biedt voor zowel wonen als werken, met een sterke focus op publieke adem- en beweegruimte. “De nieuwe ontwikkeling moet ervoor zorgen dat deze projectsite een stedelijk ambitieniveau bereikt met duidelijke accenten op verduurzaming, verbinding en verbetering van de leef-kwaliteit en een deel vormt van het stedelijk weefsel. Het huidige masterplan is het resultaat van een samenwerking tussen de bureaus De Zwarte Hond, DELVA en Rebel Group met de Stad”, aldus schepen Nathalie Muylle. “De ligging is ook ideaal, centraal en dicht bij het centrum.”

De verkoop van de projectsite, met een oppervlakte van ruim 2 ha, werd in mei 2024 open gesteld na goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen. Het Consortium diende de enige offerte in, die na beoordeling door het adviescomité voldeed aan alle voorwaarden. “De plannen van het Consortium om op het perceel een unieke zorgsite te ontwikkelen kunnen het vooropgestelde programma realiseren en een dynamische site creëren met aandacht voor verbinden, verduurzamen en verbeteren van de leefkwaliteit in de stad”, stelt schepen Nathalie Muylle ook nog.

Het inrichtingsplan geeft de intenties weer voor de volledige site. De referentiebeelden en het materialenpakket tonen de intenties van de kwalitatieve versterking voor de globale site en de omgeving van het project. De uitwerking van het voorgestelde schetsontwerp door een multidisciplinair team, aangevuld met o.a. een landschapsarchitect, mobiliteitsdeskundige, stedenbouwkundige, … garandeert de kwaliteitsbewaking van zowel de vormgeving als de architectuur en zorgt voor een vloeiende afstemming met de omgeving, conform de vooropgestelde ambities van de stad.

Jong tot oud

“Deze locatie is ideaal voor de beoogde zorgsite, die gericht is op het bieden van een breed scala aan zorg- en ondersteuningsdiensten, voor iedereen van jong tot oud. Met een woonzorgcentrum en assistentiewoningen, een centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, Ambulante revalidatie, Ontwikkelingstherapie en leerlingenbegeleiding. De CM wil hierbij een nieuw CM-gezondheidspunt uitbouwen.”, aldus Caroline Flipts namens het Consortium.

Een concrete timing is er nog niet. “We willen nu in de eerste plaats een masterplan opstellen”, horen we van Caroline. “Mochten we in de loop van 2026 een omgevingsvergunning hebben, dan zouden we heel tevreden zijn. Hoe rapper, hoe beter natuurlijk. Maar het gaat om een groot dossier en moeten dus realistisch zijn. We weten echter wat we willen en waar we naartoe willen!”

Op de site, waar onder ander de Schierveldse Politiehond zat, was er ook sprake van sanering. “OVAM heeft bij de realisatie van de appartementen iets verderop al een deel gesaneerd. Het laatste stukje zal bij het begin van het bouwproject gedaan worden, op hun kosten”, aldus Nathalie Muylle nog.

De Stad Roeselare wil de opbrengst van deze verkoop gebruiken om te investeren in de aanleg van een spoorpark, een nieuw park dat grenst aan de TRAX-site.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier