Personeelstekort dreigt in ziekenhuis, dat nu bezoekersregeling verstrengt: “Voor veel medewerkers is dit de golf te veel”

© (Foto TP)
Redactie KW

De verpleegkundig directeur van het Ieperse Jan Yperman Ziekenhuis trekt aan de alarmbel: voor het zorgpersoneel blijkt dit de golf te veel. Nooit eerder zaten zoveel ziekenhuismedewerkers thuis omwille van corona. Sommigen dreigen definitief af te haken, terwijl geen nieuwe krachten gevonden worden.

Naar aanleiding van de stijgende opnames van Covid- en andere patiënten verstrengt het ziekenhuis de bezoekersregeling. Een patiënt mag nog slechts 1 vaste bezoeker gedurende 1 uur per dag ontvangen. En er wordt gecontroleerd: aan de ingang moeten bezoekers een gepersonaliseerde kaart voorleggen.

“Momenteel zijn 27 Covidpatiënten opgenomen in ons ziekenhuis, van wie 2 op intensieve zorgen”, zegt verpleegkundig directeur Eddy Delporte. In de voorbije 7 dagen waren er 26 opnames, 20 ontslagen en 1 overlijden. “De sterke instroom lijkt zich de komende dagen en weken door te zetten, want 20% van onze testen in ons screeningcentrum is positief. Dat zal zich vertalen in extra opnames, het ziet er dus niet goed uit.”

Achterstand in reguliere zorg

De golf te veel? “Voor ons personeel wel: nooit eerder hadden we zo’n groot tekort. Momenteel zitten 35 van onze 600 medewerkers thuis door corona, het hoogste aantal tot dusver. Onder hen 70 procent verpleegkundigen. En we kunnen niet blijven vragen aan collega’s om bij te springen na zo’n drukke periode, die blijft aanslepen. Door deze zware omstandigheden haken verpleegkundigen af, terwijl we er alles aan doen om hen aan boord te houden. We moesten voor corona al harken om mensen te vinden voor dit knelpuntberoep, maar nu is er helemaal niemand meer op de arbeidsmarkt. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Niet alleen voor de Covidpatiënten, maar ook voor de reguliere zorg waar we nog steeds een achterstand moeten zien weg te werken. Daarbovenop worden we geconfronteerd met een aanzienlijke instroom van onder meer geriatrische patiënten naar aanleiding van de winter.”

Het ziekenhuis verstrengde vanaf 17 november de bezoekersregeling. “Door de sterke aanwezigheid van corona in de maatschappij. Voorheen hadden we twee bezoekers per patiënt per dag en dat mochten telkens andere mensen zijn. Nu is de regel: 1 vaste bezoeker voor maximum 1 uur tussen 16 en 19 uur. Voor de materniteit, pediatrie, intensieve zorgen en palliatieve eenheid gelden wel uitzonderingen.”

Speciale bezoekerskaart

Aan de ingang staat voortaan een medewerker te controleren. Elke vaste bezoeker moet een mondmasker dragen en zich registreren om een persoonlijke bezoekerskaart met patiëntenklever te ontvangen, die ze voor elk bezoek moeten tonen bij de onthaalbalie. “Dat vraagt extra inspanningen van onze onthaalmedewerkers, die ook extra mensen zoeken, maar het is noodzakelijk”, aldus Delporte, die geen nieuwe lockdown wenst. “Dat is geen oplossing. Wel belangrijk: voldoende vaccinatie. In ons ziekenhuis liggen jammer genoeg jongere mensen, die hier niet zouden zijn als ze gevaccineerd waren.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.