Na twee jaar hinder is oorzaak van mysterieuze fluittoon in Sint-Michiels eindelijk gevonden
De bewoners van de Godelievewijk in Sint-Michiels kunnen eindelijk weer op beide oren slapen: na twee jaar is de oorzaak achterhaald van de mysterieuze fluittoon die er op alle mogelijke uren van de dag werd waargenomen.
De geluidshinder in de wijk, die omschreven werd als een steeds terugkerend fluitsignaal op zeer onregelmatige momenten en zonder structuur of regelmaat, ontstond al in 2019. Na doortastend onderzoek werd nu eindelijk de bron gevonden. “De oorzaak was een slecht afgestelde gasinstallatie van één van de bewoners van de wijk. Het mysterie is daarmee opgelost, de mensen op Sint-Godelieve kunnen eindelijk weer rustig slapen en in de tuin genieten zonder die storende fluittoon”, aldus schepen van Leefmilieu Franky Demon (CD&V).
Het geluid werd dag en nacht vastgesteld, op alle mogelijke uren, soms dagenlang niet, soms meerdere keren per dag. De fluittoon duurde enkele seconden en was zowel binnen als buiten hoorbaar. “Eind april vorig jaar kwamen de klachten terecht bij onze dienst omdat de oorzaak van de geluidshinder niet achterhaald kon worden. Tijdens geluidsmetingen in de zomer konden enkele geluidsdeskundigen de fluittoon waarnemen en meten. Aan de hand van die metingen werd er vanuit gegaan dat de bron van het geluid zich in de directe omgeving moest situeren. Er werden verschillende mogelijke bronnen in de omgeving nagegaan, waaronder een paar bedrijven, een fluittoon afkomstig van de fietsersbrug… Zonder resultaat”, zegt Franky Demon.
Controles
Toen bleek dat in Roksem, in Beveren (Antwerpen) en in Lede (Aalst) de oorzaak van een gelijkaardige fluittoon bij een slecht werkende gascondensatieketel te vinden was, werd in Sint-Michiels op die piste voortgegaan. “Het probleem werd besproken met verschillende installateurs, die inderdaad aangaven dat een slecht afgeregelde gasketel wel de oorzaak kon zijn. Daarop hebben we enkele installateurs gevraagd om enkele gasketels in de omgeving te controleren. Al bij een van de eerste controles was het prijs. De technieker vond daar de oorzaak van het geluid inderdaad bij een slecht afgestelde gasinstallatie.”
Het was dan enkel nog wachten op de fabrikant om de verhouding lucht/gas aan te passen. “Dit is nu gebeurd. Hopelijk is de fluittoon hiermee dus voorgoed verleden tijd”, besluit de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier