Meer dan 100 asielzoekers laten zich vaccineren in opvangcentrum Koksijde

Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op 4 november lieten 107 asielzoekers van het opvangcentrum van Koksijde zich vaccineren. Samen met de 26 personen die al gevaccineerd waren bij aankomst in het centrum, laat Fedasil weten dat 87% van de bewonersgroep ouder dan 12 jaar momenteel gevaccineerd is.

De vaccinaties voor asielzoekers gebeurden in het opvangcentrum zelf, door een mobiel medisch team van het vaccinatiecentrum Veurne. Twee verpleegkundigen van het vaccinatiecentrum vaccineerden non-stop van 14 tot 16.45 uur, onder het toeziend oog van een arts.

“We merken dat er een groot solidariteitsgevoel heerste onder de bewoners, waardoor we een grote opkomst hadden”, vertelt Elise Serdobbel, verpleegkundige op de medische dienst van het opvangcentrum in Koksijde. “Bij het zien van de grote opkomst, kwamen op het moment zelf nog mensen die zich niet opgegeven hadden vragen om een inenting. We hopen om de nieuwste bewoners even goed te kunnen sensibiliseren, zodat we de volgende keer nog hogere cijfers halen.”

Infosessies voor de bewoners

Bij de bewoners was er een grote vaccinatiebereidheid, mede dankzij de vele inspanningen van de medewerkers om hen correct te informeren. “De voorbije weken hebben we in Fedasil Koksijde – net zoals in alle opvangcentra van Fedasil – sterk ingezet op het informeren en het sensibiliseren van asielzoekers”, zegt Suzanne Hoogewys, Centrumdirecteur Koksijde.

“Zij zaten soms met veel vragen en twijfels. Tijdens infosessies in kleine groepen en via individuele gesprekken werden de vragen van de bewoners beantwoord. Dankzij deze laagdrempelige, meertalige en intensieve aanpak konden we een mooi resultaat boeken. Voor alle duidelijkheid: voor asielzoekers hier toekomen worden zij in het aanmeldcentrum (Klein Kasteeltje) getest. Enkel als ze negatief testen, mogen ze doorgaan naar een opvangcentrum elders in het land. Ook na de vaccinatie in het opvangcentrum blijven de bewoners de nodige coronamaatregelen volgen: afstand houden, mondmasker dragen, handen wassen.”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier