Ludwig Vanden Eynde heeft zonet als eerste Izegemnaar coronaspuitje gekregen: “Ik ben klaar voor nog eentje”

Ludwig Vanden Eynde (73) kreeg het eerste spuitje in De Plataan, de rest van de bewoners volgde deze voormiddag.© Wim Claerhout
Ludwig Vanden Eynde (73) kreeg het eerste spuitje in De Plataan, de rest van de bewoners volgde deze voormiddag.© Wim Claerhout
Wouter Vander Stricht

In Izegem mocht De Plataan als eerste de coronavaccins ontvangen. Ludwig Vanden Eynde (73) werd uitverkoren om als eerste een prikje te krijgen. Vorige maand raakte Ludwig nog besmet. “Maar ik ben nooit echt ziek geweest.” In De Plataan verloren heel wat bewoners het leven in de tweede coronagolf, de vaccinatiebereidheid bij de bewoners is honderd procent.

De spits werd zaterdagmorgen afgebeten door Ludwig Vanden Eynde, 73 jaar oud en sinds juli 2018 verblijft hij op afdeling Ensor van De Plataan. Ludwig heeft in de loop van de voorbije maanden ook positief getest op corona, maar maakte de infectie gelukkig zonder noemenswaardige symptomen door. “Ik had wat koorts, maar voor de rest viel dat mee. Maar ik ben ook 14 dagen opgesloten geweest”, knipoogt hij. “We moesten op onze kamer blijven. Met lezen en tv kijken brachten we onze dagen door. Maar ik ben iemand die graag naar buiten trekt.”

Moestuinier van De Plataan

Ludwig, die al ruim 30 jaar in Izegem woont, maar afkomstig is uit Roeselare, had het in dus deze maanden vooral moeilijk met het feit dat zijn mobiliteit een stuk beperkt werd. Sinds hij van de cohorte-afdeling terugkeerde, kon hij dit wel opnieuw opnemen omdat hij na de infectie nog een tijd beschermd is. “Ik verblijf hier erg graag. Ik werk er veel, we kweken er ook van alles. Tomaten bijvoorbeeld en die worden hier dan bij onze maaltijden geserveerd.”

Hij heeft veel begrip voor de maatregelen, want “het is voor iedereen hetzelfde”. Dat hij als eerste een spuitje kreeg had eerder een logistieke reden. “We werken de afdelingen in volgorde af. En Ludwig woont in de eerste kamer van de Ensor-afdeling. Maar Ludwig is ook best mondig, hij kan de pers ook te woord staan”, aldus Bas Kindt, directeur van De Plataan.

Wat Ludwig ook met verve deed. Een grapje was nooit veraf. “Als het bij mij zou misgaan, dan kunnen ze andere bewoners dat nog besparen.” Maar uiteraard ging er niks mis, het spuitje was een fluitje van een cent. “Ze mogen meteen een tweede spuitje geven”, opperde Ludwig. Maar daar zal hij dus nog drie weken op moeten wachten. Deze voormiddag werden alle bewoners van De Plataan bij wie een vaccinatie was toegestaan ingeënt. Ludwig bedankte ook nog eens de medewerkers van De Plataan. “Hoedje af voor hoe ze de voorbije maanden er blijven zijn voor gaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

23 overlijdens gelinkt aan corona

De Plataan kende sinds 26 oktober 2020 een reeks uitbraken van covid-19, terwijl het woonzorgcentrum coronavrij was gebleven in de eerste coronagolf. 87 bewoners raakten besmet, 19 mensen overleden rechtstreeks aan de gevolgen van het virus. Vier mensen stierven ook nog omdat ze dermate verzwakt waren. Ook 45 medewerkers, een kwart van het personeelsbestand raakte besmet. Sinds drie weken was de afdeling coronavrij en kon het licht op groen gezet worden voor een eerste vaccinatie op zaterdag 9 januari, een tweede spuitje volgt op vrijdag 30 januari.

Palliatieve inwoners en mensen met een andere infectie krijgen het vaccin niet. In het eerste geval is het weinig zinvol, bij de tweede groep zou het vaccin kunnen inwerken op het immuunsysteem dat al dermate verzwakt is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.