https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijkse dokters tegen vaccinatie? “Ik werd nota bene zelf al gevaccineerd!”

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Artsen Voor Vrijheid, een organisatie die sceptisch tegenover de coronacrisis en het vaccin staat, heeft een lijst met artsen gepubliceerd die hen steunen. Onder de noemer ‘Kritische artsen in uw buurt’ plaatsten ze bijna 700 namen op hun website. Alleen blijken niet al die artsen ook effectief achter al hun beweringen te staan. We vinden ook de namen van drie Kortrijkse dokters op de lijst. Een van hen is werkzaam in AZ Groeninge. “Maar ik ben zelf al gevaccineerd!”, klinkt het verontwaardigd.

Artsen Voor Vrijheid heeft een tijd geleden een lijst met artsen gepubliceerd van wie ze suggereren dat ze hen steunen. De organisatie kwam deze morgen in opspraak toen bleek dat sommige dokters helemaal niet weten dat ze op de lijst staan. “Schandalig”, noemt een huisarts uit Deinze de praktijken in Het Nieuwsblad.

Op de lijst staan ook drie namen van Kortrijkse dokters . Het gaat over Dokter Wim Samyn, huisarts bij huisartsen De Triangel in Kortrijk, dokter Günther De Smul, werkzaam op de afdeling Vasculaire en Thoracale Chirurgie van AZ Groeninge en Dokter Bart Lambert, een homeopaat met een praktijk in de Radijzenstraat.

“Ik kan mij vinden in bepaalde standpunten”

Dokters Samyn en Lambert lijken niet uit de lucht te vallen. Alle twee zijn ze zich ervan bewust dat ze op de ondertussen beruchte lijst staan. Dokter Lambert wilde daarop niet verder reageren. Dokter Samyn geeft wel een korte uitleg. “Ik weet dat ik op die lijst sta”, vertelt hij.

“Ik heb daar niet expliciet toestemming voor gegeven, dat zal komen omdat ik ooit eens een petitie ondertekend heb. Op zich heb ik daar niet echt een probleem mee. In bepaalde standpunten, zoals het feit dat mensen de vrije keuze moeten hebben of ze zich al dan niet willen laten vaccineren, kan ik mij vinden. Al wil dat niet meteen zeggen dat ik het ook volledig eens ben met al de rest dat op die website staat.” Verder uitweiden wil de huisarts niet.

Petitie

De bewuste petitie waar hij naar verwijst wordt inderdaad vermeld op de website van Artsen Voor Vrijheid. Ze lijkt ook de basis te zijn voor de lijst met kritische artsen in uw buurt. Het gaat om een open brief van artsen en gezondheidsprofessionals aan alle overheden van België en de Belgische media waarin wordt opgeroepen tot “een onmiddellijk herstel van onze normale democratische bestuurs- en rechtsstructuren en van al onze burgerlijke vrijheden want er is geen medische grond meer die nog enig noodbeleid rechtvaardigt.”

Met andere woorden, geen lockdown meer, geen avondklok en geen gesloten cafés, want daar is geen reden meer toe. Althans niet volgens de 742 artsen die de open brief ondertekenden.

Ook het vaccin komt in de brief aan bod: “Op wereldschaal worden er 700.000 schadegevallen of overlijdens ten gevolge van het vaccin verwacht. Als 95 procent van de mensen Covid-19 zo goed als symptoomloos doormaken, is het risico van blootstelling aan een ongetest vaccin onverantwoord.”

Zelf al gevaccineerd

Iets waar dokter Günther De Smul, werkzaam in AZ Groeninge, helemaal geen weet van had. Hij ontkent ten stelligste dat hij iets met Artsen Voor Vrijheid te maken heeft. “Ik had ook geen idee dat ik op die lijst sta”, vertelt hij verontwaardigd.

“Natuurlijk heb ik niets tegen de vaccins, integendeel! Ik kreeg zelf al twee prikjes en doe er alles aan om mijn patiënten ( voor het grootste deel senioren red. ) ervan te overtuigen dat ze zich ook moeten laten vaccineren. Op zowat elke consultatie snijd ik het onderwerp aan. Een paar dagen geleden heb ik zelfs nog op sociale media geplaatst hoe blij ik was met mijn tweede prik. Ik distantieer mij dan ook van dat initiatief en ben van plan om mezelf zo snel mogelijk van die lijst te laten verwijderen”, besluit hij.

Streng optreden

Artsen die patiënten effectief afraden om zich te laten vaccineren, kunnen wel beter uit hun doppen kijken. De Orde der Artsen, die alle 52.000 artsen in ons land verenigt, kondigde aan dat ze streng zullen optreden tegen antivaxdokters. “De Orde der Artsen zal waken dat artsen hun deontologische plicht nakomen door een voortrekkersrol op te nemen bij het adviseren en promoten van de vaccinatie.”

Over Artsen Voor Vrijheid ontving de Orde al verschillende klachten. Ook over de beruchte lijst met dokters die hen steunen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten