Jonge ouders zamelen geld in om baby Emilia normaal te laten horen

De ouders van de vijf maanden jonge Emilia zijn een crowdfunding begonnen voor een gehoorimplantaat voor hun dochter. Het kostenplaatje bedraagt maar liefst 20.000 euro. Veel mensen lieten meteen hun hart spreken: al bijna de helft van dat bedrag is ingezameld. “Echt hartverwarmend”, glundert moeder Lynsey.

Lynsey Rosiers en Michiel Provoost hopen de nodige fondsen te verzamelen voor hun dochtertje Emilia. (foto JT)
Lynsey Rosiers en Michiel Provoost hopen de nodige fondsen te verzamelen voor hun dochtertje Emilia. (foto JT)

Lynsey Rosiers (24) en Michiel Provoost (24) waren in de wolken met de zwangerschap van hun eerste kindje. Nota bene op Valentijn van vorig jaar ontdekte Lynsey dat er een kindje groeide in haar buik. Maar de euforie sloeg al snel om in gepieker, toen er CMV werd vastgesteld in het bloed van Lynsey.

“CMV of cytomegalovirus is in principe niet veel erger dan een serieuze verkoudheid,” vertelt Lynsey. “Het kan wel gevolgen hebben voor het kindje. Na 21 weken volgde een vruchtwaterpunctie en werd het duidelijk dat Emilia besmet was. We werden doorverwezen naar een professor in Brugge, die een echografie van de hersenen uitvoerde. Daar werd duidelijk dat er twee cysten nabij het gehoor zaten. Daarna volgde nog een MRI-scan en die wees uit dat Emilia ook centraal in haar hersenen met een cyste zat. De specialist sprak van negentig procent kans op gehoorschade. Dat kon toen in de buik uiteraard nog niet getest worden.”

Te vroeg geboren

De bevalling op 30 september kwam er ook niet zonder slag of stoot. “Nadat ik een trombose in mijn been had opgelopen, moest ik bloedverdunners nemen. De bevalling zou normaal gezien ingeleid worden en dan zou ik op voorhand geen bloedverdunners meer nemen. Maar Emilia besloot sneller ter wereld te komen, waardoor ik dus wel bloedverdunners in mijn lichaam had. Ze werd drie weken te vroeg geboren en had bij de geboorte last van geelzucht. Na een drietal weken volgden de eerste tests. Haar oogjes waren gelukkig in orde, maar er was wel degelijk gehoorschade. Links is ze volledig doof en rechts hoort ze vanaf vijftig decibel. (geluidsniveau van een voorbijrijdende auto, red.)

De technologie staat gelukkig niet stil en Emilia kan geholpen worden met een gehoorimplantaat. Maar de kosten die daaraan verbonden zijn, lopen op tot 20.000 euro. Kosten die het jonge gezin zelf moeten dragen, want de tussenkomst van de mutualiteit is miniem.

“Het implantaat wordt pas terugbetaald vanaf zeventig decibel, waardoor we in plaats van 150 euro nu dus 20.000 euro moeten betalen voor het implantaat. Een hallucinant verschil. Je moet dus bijna hopen dat je dochter er slechter aan toe is, maar dat kan mijn moederhart natuurlijk niet aan. Het implantaat zelf kost 14.000 euro. Als je daar dan nog eens de dokterskosten, operatie en controles bij rekent, kom je aan 20.000 euro. Wij zijn een jong gezinnetje en hebben zo’n spaarbuffer niet. Maar uiteraard willen wij ons kind alle kansen geven. Zeker op vlak van spraakontwikkeling is het belangrijk dat het implantaat er komt. De operatie staat sowieso al ingepland voor in augustus of september. Met behulp van crowdfunding hopen we de nodige centjes bij elkaar te sprokkelen.”

Steun van onbekenden

Die actie staat nog maar pas in de steigers, maar het verhaal van Emilia laat veel mensen niet onbetuigd. “Via giften kregen we al bijna de helft van het bedrag binnen,” glundert Lynsey. “Het is echt hartverwarmend om al die positieve reacties te ontvangen. Zo kwam er twee keer 500 euro bij op onze rekening van mensen die we helemaal niet kennen. Enkele vrienden zijn gestart met acties, zoals een snoepverkoop en een veiling van miniatuurvrachtwagens. De vele berichten van lotgenoten doen ook deugd. Hopelijk kan ons verhaal ‘de mensen in Brussel’ eens wakker schudden, zodat er misschien iets aan die wetgeving kan gedaan worden.”

https://www.gofundme.com/f/help-emilia-aan-een-gehoor-implantaat of rekeningnummer BE61 0837 9149 2317 met de mededeling ‘implantaat Emilia’

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.