IVBO wil tegen de zomer van 2025 maar liefst 2100 ton asbest in negen Noord-West-Vlaamse gemeenten aan huis ophalen

IVBO heeft al 120 ton asbest aan huis opgehaald in vier maanden tijd. © IVBO

IVBO, het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland, wil tegen de zomer van 2025 maar liefst 2.800 Noord-West-Vlaamse huishoudens helpen door 2.100 ton asbest in te zamelen. De actie is gestart in september 2022, tot nu toe is er al 120 ton asbest aan huis opgehaald.

In heel wat huizen en tuinen in Vlaanderen vind je nog asbesthoudende materialen. IVBO is, met steun van de Vlaamse Overheid en OVAM, op 1 september 2022 gestart met een ophaling aan huis van grotere hoeveelheden asbestafval.

“En mét succes, want sinds de start van het project maakten heel wat inwoners uit onze regio gebruik van deze dienst. IVBO haalde sinds september 120 ton asbest aan huis op”, zegt voorzitter Minou Esquenet

Negen gemeenten

IVBO doet de ophaling van asbest in Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem, en Zuienkerke. De asbest is opgehaald bij 83 adressen in die regio. Het gaat om 35 asbestcontainers en 48 zakken. Dat asbestmateriaal wordt door een gespecialiseerde firma opgeslagen en op een veilige manier verwerkt.

“Daarbovenop is het nog mogelijk om kleine hoeveelheden asbest naar het recyclagepark van je stad of gemeente te brengen. Daarvoor moet je je asbestafval in een luchtdichte, doorzichtige zak verpakken. Op die manier werd er bij onze recyclageparken het laatste kwartaal ook nog eens 78,16 ton asbest binnengebracht. Dat maakt in het totaal 198 ton”, vervolgt Minou Esquenet.

Sluipende moordenaar

De IVBO-voorzitter noemt dit project een belangrijke stap richting een asbestveilige omgeving: “Deze ophalingen lopen nog tot eind augustus 2025. IVBO heeft voor dit project de ambitieuze doelstelling vooropgesteld om tegen dan 2.800 huishoudens te helpen en 2.100 ton asbest in te zamelen.”

“IVBO wil de strijd tegen asbest winnen. Deze ‘sluipende moordenaar’ is een gevaar voor de volksgezondheid in al onze woningen. Met deze ophalingen aan huis wil IVBO het voor iedereen gemakkelijker maken om zich te verlossen van dit giftig goedje.

Via het klantenportaal www.ivbo.be/mijn-ivbo kan je op een vlotte en veilige manier je beschermingsmateriaal en ophalingen aanvragen.

Golfplaten

De ophalingen aan huis gaat om asbest in de vorm van golfplaten of leien van woningen en bijgebouwen (garage, tuinhuis,…). Asbest zit niet alleen in de bekende golfplaten en afvoerpijpen maar ook in vensterdorpel, onderdakplaten, bloembakken, gevelleien, imitatiemarmer, vloertegel, afdichtingskoord…

“Wat niet veel mensen weten is dat asbest werd in het verleden in meer dan 3.500 verschillende bouwmaterialen verwerkt. Vooral bij verschillende bouwmaterialen uit 1960 tot 1980”, besluit Minou Esquenet.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.