Het Overlegcomité heeft knopen doorgehakt: zo zal de eerste helft van onze zomer eruit zien

©JASPER JACOBS BELGA
©JASPER JACOBS BELGA
Phebe Somers

Met de zomer voor de deur hoopt iedereen natuurlijk op zoveel mogelijk vrijheid. Die wens heeft de federale regering proberen te vervullen. Niet enkel de geplande versoepelingen werden definitief goedgekeurd, premier Alexander De Croo (Open VLD) voorzag nog enkele extraatjes. Zo krijgt de horeca wat meer ademruimte door een later sluitingsuur en grotere tafels en mogen verloofde koppeltjes binnenkort zoveel gasten uitnodigen op hun huwelijksfeest als ze maar willen. Wat nog meer mogelijk zal zijn, lees je in dit overzicht. Alle versoepelingen gaan in op 27 juni 2021.

“We zijn op de goede weg”, zo begint onze premier de persconferentie. “We hebben genoten van de eerste stappen van de Zomerplan, zeker omdat het weer ook mee zat. Het heeft ons deugd gedaan.” Dat geeft hen de ruimte om op verschillende vlakken de teugels een beetje meer te lossen.

Met 8 aan een tafel en geen samenscholingsverbod meer

Horeca Vlaanderen heeft dan wel niet volledig hun zin gekregen, toch hebben ze een mooie slag thuisgehaald: Vanaf zondag 27 juni wordt het sluitingsuur van de horeca verlengd tot 1 uur ’s nachts, in plaats van het huidige 23.30 uur. De achtste finale van het EK zit daar zeker voor iets tussen. Het maximum toegelaten aantal personen aan een tafel wordt verdubbeld: zowel op café als op restaurant mag dat binnenkort met 8. Zoals beloofd wordt die lijn doorgetrokken naar het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen.

Ook terug van weggeweest: plexiglas. Vorige maand werd er veel kritiek geuit op de beslissing dat er 1,5 meter afstand moest zijn tussen de terrastafels, dus deze ‘toegeving’ betekent zeker goed nieuws voor horecazaken met een klein terras. Door met plexiglas te werken kunnen zij nu meer tafels bedienen.

Tot nu toe mag je overdag met 10 personen ‘samenscholen’ op openbare domeinen en vanaf middernacht met 4. Beide beperkingen vervallen volledig.

 ©THOMAS MICHIELS BELGA
©THOMAS MICHIELS BELGA

Onbeperkt aantal gasten op huwelijksfeesten

Wie gepland had om te trouwen deze zomer zal dat in het gezelschap van al hun vrienden en familie kunnen doen. Er is vanaf voortaan geen maximumcapaciteit meer bij trouwfeesten. Let wel: de regels van de horeca moeten nog steeds gevolgd worden, dus dansen is uit den boze.

Daarnaast mogen grote vakantiehuizen van meer dan 15 personen meer dan twee gezinnen ontvangen, mogen douches en kleedkamers weer gebruikt worden bij sporttrainingen en zijn caféspelen toegelaten als je een mondmasker draagt. Tomorrowland werd niet besproken, al zou het inzetten van veiligheidsagenten wel op tafel gelegen hebben. Dit kan de bezwaren van de burgemeesters eventueel teniet doen.

Alle andere versoepelingen die bij de bekendmaking van het Zomerplan werden aangekondigd kregen groen licht. We sommen ze nog even op:

  • Telewerk is geen verplichting meer, elke werknemer mag in principe terug op de werkplaats aanwezig zijn, maar thuiswerk wordt nog steeds aanbevolen.
  • Alle beperkingen inzake het winkelen vallen weg.
  • Amateursporten mogen terug zonder restricties plaatsvinden.
  • Evenementen mogen binnen doorgaan met een maximumcapaciteit van 2.000 bezoekers (zittend, met mondmasker en social distancing) en buiten met 2.500 personen (staand of zittend, met mondmasker en social distancing).
  • Jeugdwerk en verenigingsleven: activiteiten mogen plaatsvinden met groepen tot 100 personen, overnachtingen zijn toegestaan, maar pre-testen wordt ten zeerste aanbevolen.
  • Op erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten aanwezig zijn.
  • Gewone feesten en recepties binnen kunnen doorgaan met een maximum van 100 personen. De regels van de horeca moeten gevolgd worden.

“De vaccinaties zijn een Belgisch succesverhaal”, besluit Alexander De Croo. Hij benadrukt wel het belang van die tweede prik: tegen 16 juli, de datum van het volgende Overlegcomité, zou het aantal volledig gevaccineerde mensen verdubbeld moeten zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.