Vandaag opnieuw overlegcomité: deze versoepelingen liggen op tafel

Vanaf 1 juli mogen jeugdbewegingen met 100 op kamp vertrekken, mét overnachting.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Vanaf 1 juli mogen jeugdbewegingen met 100 op kamp vertrekken, mét overnachting.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Phebe Somers

Het begint een traditie te worden: die Overlegcomités op vrijdag. De persconferenties lokken vermoedelijk lang niet zoveel kijkers als onze Duivels, maar toch is het wel handig om te weten wat ze zoal beslissen. Vandaag staan de versoepelingen voor de maand juli op de agenda.

Het is de ambitie van de federale regering om alle aangekondigde versoepelingen groen licht te geven. Er worden geen grote verrassingen verwacht. Hieronder een overzicht van de versoepelingen die volgens het Zomerplan vanaf 1 juli in werking zouden treden:

  • Telewerk is geen verplichting meer, elke werknemer mag in principe terug op de werkplaats aanwezig zijn, maar thuiswerk wordt nog steeds aanbevolen.
  • Alle beperkingen inzake het winkelen vallen weg.
  • Amateursporten mogen terug zonder restricties plaatsvinden.
  • Evenementen mogen binnen doorgaan met een maximumcapaciteit van 2.000 bezoekers (zittend, met mondmasker en social distancing) en buiten met 2.500 personen (staand of zittend, met mondmasker en social distancing).
  • Jeugdwerk en verenigingsleven: activiteiten mogen plaatsvinden met groepen tot 100 personen, overnachtingen zijn toegestaan, maar pre-testen wordt ten zeerste aanbevolen.
  • Op erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten aanwezig zijn.
  • Feesten en recepties binnen kunnen doorgaan met een maximum van 100 personen. De regels van de horeca moeten gevolgd worden.

Met tien op restaurant?

Waar wel nog discussie over zal vloeien zijn bepaalde maatregelen die momenteel gelden voor de horeca. Vanuit Horeca Vlaanderen komt de vraag of het sluitingsuur af te schaffen, of desnoods op te schuiven naar 1 uur ’s nachts. Ook zien ze liefst de beperking van het maximum aantal personen aan één tafel verdwijnen. Het is heel onwaarschijnlijk dat dit laatste zal goedgekeurd worden. Wel zal het maximumaantal mogelijks opgetrokken worden tot zo’n zes à acht personen. De kans is groot dat dit ook wordt doorgetrokken naar het aantal toegelaten thuisbezoekers. Naar verluid zouden ook de kermissen, vakantiehuizen en het coronacertificaat besproken worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.