“Hebben 34.500 kilo voedsel kunnen redden”: woonzorgcentra en AZ Delta gaan samen de strijd tegen voedselverspilling aan

Op de foto Irene Sercu, Suzy Gruyaert, Stiene Seynaeve, Philip Van Hoornick en David Leyssens. © Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Het ziekenhuis AZ Delta en de Roeselaarse woonzorgcentra Sint-Henricus en De Hovenier zij er in geslaagd om op één jaar tijd 34.500 kilo voedsel te redden. Dat betekende onmiddellijk een besparing van 70.000 euro.

Voedselverspilling is een probleem, dat merkte men ook in AZ Delta en de woonzorgcentra De Hovenier en Sint-Henricus. Zij gingen in zee met FoodWin, een vzw die verschillende voedingsactoren in de keten ondersteunt om zo voedselverspilling te reduceren. Het voorbije jaar gingen de zorginstellingen aan de slag. “We zijn er samen in geslaagd om 34.500 kilogram voedsel te redden en zo ruim 70.000 euro te besparen. De vooropgestelde ambitie om dertig procent minder te verspillen is behaald”, aldus Stiene Seynaeve, verantwoordelijke binnen AZ Delta.

Computerrobot

Door aan de hand van een meting gericht op zoek te gaan naar knelpunten in de organisatie konden de zorginstellingen in samenwerking met FoodWIN vaststellen wat er precies verkeerd liep. Nadat een duidelijk actieplan werd uitgetekend, konden de woonzorgcentra en het ziekenhuis zelf aan de slag. “Samen met het team zijn we op zoek gegaan naar een manier om meer populaire gerechten aan te bieden. Dit is natuurlijk niet simpel in een ziekenhuis met zo’n divers publiek. Een computerrobot doorzocht de dossiers en annuleerde automatisch de maaltijden van de nuchtere patiënten”, aldus Seynaeve.

Thema op de kaart gezet

Vanuit de stad en de provincie werd het project van dichtbij opgevolgd. “Voedselverspilling vermijden is een belangrijke actie om klimaatneutraal te worden. Alleen is het soms moeilijk om te weten waar die verspilling precies zit. De wil is er wel, maar concrete actie is moeilijk. Met dit project wilden we daar verandering in brengen en we zijn bijzonder trots op dit resultaat. Tegelijk hebben we het thema op de kaart gezet en hopelijk blijft het ook leven, op de werkvloer en bij mensen thuis. Want elke bewustwording of vermindering van verspilling is een winst voor onze maatschappij”, aldus schepen van gezondheid Michèle Hostekint (Vooruit).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier