Gezondheidscoach Ulla Lust uit Moorsele helpt kankerpatiënten opnieuw te bewegen

Stefaan Lernout

Je bent gezonder als je actief bent. Daar is Ulla Lust stellig van overtuigd. Als gediplomeerd bewegingscoach motiveert ze kankerpatiënten om niet bij de pakken te blijven zitten. “Zorg dat je op tijd je pot knikkers aanvult en zo een gezonde basis legt voor als het ooit plots moeilijker wordt”, aldus Ulla die dankzij het sporten sneller revalideerde van een kankerbehandeling.

Sport was altijd al belangrijk in het leven van Ulla Lust (50). Toen bij haar in februari 2005 de diagnose borstkanker werd gesteld, bleef ze sporten. “Ook tijdens de chemokuur die vijf maanden duurde”, vertelt ze. “Volgens de artsen is dat de reden waarom ik zo snel revalideerde.”

Haalbare doelen

In oktober gaf ze al opnieuw steples voor 300 personen en in 2006 liep ze de twintig kilometer van Brussel. Je hoeft Ulla dus niet te overtuigen dat het belangrijk is om actief te blijven. Ze heeft er zelfs haar beroep van gemaakt om ook anderen daarvan te doordringen.

In 2020 begon ze als bewegingscoach voor kankerpatiënten. “Ik wil vooral de boodschap brengen bij mensen die de diagnose kanker krijgen: doe er iets mee! Je hebt nog altijd mogelijkheden. Ik zal hen nooit zeggen: ‘alles komt goed’. Je geneest niet door te bewegen, genezing gebeurt door medicatie. Laat dat duidelijk zijn, maar je kan wel sneller recupereren, de nevenwerkingen zijn minder.. De wetenschap heeft aangetoond dat je gezonder bent als je actief bent.”

Kleine tips helpen

Niet iedereen is daarvan overtuigd, vaak is die eerste stap de moeilijkste: uit de zetel of bed kruipen en beginnen bewegen. Daar komt bewegingscoach Ulla op de proppen.

“Het zijn kleine tips die ik geef: ga te voet naar de bakker of zet je wagen op tien minuten wandelen van je werkplaats. Je moet jezelf kleine, haalbare doelen stellen. Vorig jaar begeleidde ik een vrouw van 37 jaar, na een ziekte kon ze haar huishouden niet meer doen. Het doel was om dat weer te kunnen. Ik coachte haar van januari tot juni, dat heeft haar weliswaar 800 euro gekost maar ze is een heel ander mens geworden. Die zomer ging ze zelfs op fietsvakantie!”

Taboe rond kanker

“Zeker bij kankerpatiënten ervaar ik heel vaak dat de persoon in kwestie niet weet wat beweging eindelijk doet met je lichaam. Zowel op het moment van de diagnose als tijdens en na de behandeling. Door dagelijks te bewegen kan je vaak ook dat pilletje tegen de te hoge bloeddruk achterwege laten.

“Het liefst werk ik één-op-één, omdat er nog steeds een taboe rond kanker hangt. De duur van de behandeling is afhankelijk van de motivatie van de persoon. Hoe snel ik die tot bewegen kan motiveren. Meestal coach ik al wandelend. Dan komen de mensen nog eens buiten, gebeuren er spontane ontmoetingen. Of krijgen ze een opmerking die deugd doet: “Lang geleden dat we je zagen”, of “je ziet er goed uit”. Dat motiveert dan om te bewegen. Je wordt gelukkiger als je buiten komt.”

Patiënt Monique Blomme (80) kreeg in oktober lymfeklierkanker. De zes maanden durende therapie zorgde ervoor dat ze zelfs problemen had om de trap te nemen, maar ze is zo enthousiast! Ze zei me: “Zonder jou had ik nooit gestaan waar ik nu sta”. We zijn nu anderhalf maand bezig en we gaan zelfs al samen fietsen.”

Een volle pot knikkers

Ulla vergelijkt een gezond lichaam met een volle pot knikkers. Door gezond te eten, te leven, te bewegen,…heb je een pot vol knikkers. Haar ziekte, haar borstamputatie, de zes chemokuren zorgden ervoor dat haar voorraad knikkers snel minderde.

“Maar ik bleef die telkens aanvullen, door te wandelen, te fietsen en te genieten”, besluit ze. “Ik zorgde ervoor dat mijn pot nooit leeg raakte. Misschien was het puur geluk dat ik er nog ben, misschien was het mijn volle pot met knikkers. Wie zal het zeggen? En hoewel je de garantie nooit hebt, denk ik dat bewegen sowieso voor een gezond lichaam zorgt. Daar ben ik van overtuigd”, besluit Ulla Lust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier