Devon (10) dolgelukkig met rolwagen die dankzij benefiet aangekocht kon worden

Initiatiefneemster Sandra Coupje, Devon Aneca, zijn mama Tatjana Smans en zijn papa Bjorn Aneca. (foto WK)©WK
Initiatiefneemster Sandra Coupje, Devon Aneca, zijn mama Tatjana Smans en zijn papa Bjorn Aneca. (foto WK)©WK
Redactie KW

De bene-fietactie voor Devon, een tienjarige jongen uit Meetkerke die aan dwerggroei lijdt en droomde van een elektrische rolwagen, is ondanks het moeilijke coronajaar toch een groot succes geworden. Initiatiefneemster Sandra Coupje is opgelucht: “Zó blij dat we ons doel bereikt hebben.”

Devon Aneca is een jongen van 10 met dwerggroei. Omdat hij door zijn korte benen moeilijk kan stappen, zette Sandra Coupje met haar naaigroep De Stoffemiekes een benefietactie op voor de jongeman en dat werd een groot succes.

“Het zijn bewogen maanden geweest: na het naaien van duizenden mondmaskers in maart, zijn we in april begonnen met de voorbereidingen voor Devons benefiet dat, naarmate de tijd verstreek, almaar grotere proporties aannam. Toen het bedrag dat we voor zijn rolwagen moesten ophalen zo goed als verdubbeld was, kreeg ik wel wat stress. Ik heb er zelfs slapeloze nachten door gehad. Maar het was het waard”, glimlacht Sandra.

Haar benefiet bracht uiteindelijk meer dan 11.000 euro op. Sandra en haar Stoffemiekes konden ondanks corona dus toch op heel wat steun rekenen. “We vergeten soms hoe sterk we met z’n allen zijn. Samen konden we Devon het allermooiste kerstgeschenk geven”, klinkt het.

Heel veel geduld

De afhandeling had wel heel wat voeten in de aarde. “Wie een rolwagen nodig heeft die niet standaard is (de rolwagen moest ook aangepast worden aan Devons korte armen, red.) , doorloopt een moeilijk traject. Ouders van een kind met een beperking moeten soms ongelofelijk veel geduld opbrengen, terwijl dit soort benefieten eigenlijk overbodig zou moeten zijn”, zegt Sandra.

Tot nu huurden Devons ouders een rolwagen bij de CM als ze een gezinsuitstapje wilden doen. “Eigenlijk hebben we via het ziekenfonds recht op een kinderrolstoel voor Devon. Na twee jaar wachten, bleek echter een deel van het aanvraagdossier verloren te zijn gegaan. Tot grote frustratie van Devon, die al zo lang naar die rolwagen uitkijkt”, zegt zijn mama Tatjana Smans.

“We vergeten soms hoe sterk we samen zijn” – initiatiefneemster Sandra Coupje

Devons rolwagen krijgt straks nog elektrische ondersteuning, zodat hij hem gemakkelijker zelf kan bedienen. Zijn ouders zouden normaal gezien wel een deeltje van de aankoopprijs daarvan moeten terugbetaald krijgen. “Dat bedrag zullen ze dan terugstorten op onze goededoelenrekening. Een fijn gebaar, want zo kunnen er in de toekomst nog andere kinderen genieten van de inzet die iedereen getoond heeft”, aldus Sandra.

Devons ouders zijn in de wolken met de vele inspanningen die voor hun zoon geleverd werden. “Hartverwarmend dat het in coronatijden toch gelukt is om de centjes voor Devons rolwagen bijeen te krijgen. Devon is er reuzeblij mee, nu kan hij ook eens zonder onze hulp naar een vriendje in de buurt”, zegt Bjorn Aneca, de papa van Devon. “En naar het skatepark”, glundert Devon, al is dat volgens mama en papa toch nog net iets te ver voor een jongen van tien. “Maar het toont mooi aan hoe belangrijk die rolwagen voor hem is. Het betekent een stukje vrijheid: voortaan is Devon niet langer voor elke verplaatsing van ons afhankelijk”, klinkt het.

En nu William?

Nu nog die andere grote droom realiseren: Devon zou dolgraag eens zijn grote idool William Boeva ontmoeten. “Na het artikel dat in jullie krant over Devons kerstwens verscheen, kregen we telefoon van Williams boekingskantoor. Ze wilden Devons droom graag laten uitkomen, alleen is dat op dit moment wat moeilijk omwille van de coronamaatregelen”, besluit Tatjana.

(Wim Kerkhof)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.