Defensie verleent steun in wzc Ter Linden waar coronabesmettingen blijven stijgen

Het is nog steeds alle hens aan dek in het woon-zorgcentrum in de strijd tegen covid-19.© MVO
Het is nog steeds alle hens aan dek in het woon-zorgcentrum in de strijd tegen covid-19.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het aantal bewoners en medewerkers dat positief test in woon-zorgcentrum Ter Linden Veurne blijft helaas stijgen. Er hebben nu in totaal 103 bewoners en 58 medewerkers het coronavirus opgelopen. Covid-19 slaat hard toe binnen het woon-zorgcentrum Ter Linden. Intussen verloren 13 bewoners de strijd tegen het virus.

Sinds de laatste update een week geleden zijn er nog eens 17 bewoners en 12 medewerkers positief getest. De covidwerking is nu uitgebreid naar extra residenties, om plaats te bieden aan de besmette patiënten.

Hoopgevend is wel dat de residentie waar de corona-uitbraak is gestart, nu al drie dagen gezond is. De bewoners hebben geen koorts of respiratoire klachten meer, waardoor de covidwerking binnen die residentie kan worden uitgedoofd. Een twintigtal medewerkers die positief hebben getest, is intussen ook opnieuw aan het werk.

Directeur Delphine Lemahieu: “Ondanks de licht positieve vooruitzichten is de realiteit dat het coronavirus slachtoffers heeft geëist binnen wzc Ter Linden. 13 bewoners verloren de strijd tegen Covid-19. De medewerkers hebben er alles aan gedaan om hen met alle zorgen binnen strenge veiligheidsmaatregelen te beschermen. Het heeft helaas niet kunnen helpen. Ons medeleven gaat naar de familieleden, kennissen en vrienden van de overleden bewoners.”

Helpende handen

“Iedere residentie beschikt nu over gsm’s zodat de bewoners familieleden of kennissen kunnen bellen en binnen enkele residenties nemen de bewoners ook al contact via Skype”, vervolgt directeur Lemahieu. “Defensie zorgt sinds vorige week voor ondersteuning door medewerkers in te zetten op de covidafdeling. De 5 ambulanciers werken hierbij samen met de vaste medewerkers van Ter Linden en helpen zo het personeelstekort op te vullen.”

“Collega’s van andere zorginstellingen zoals AZ West, Maria Troost, Dunecluze Koksijde, I-mens, De Zathe Nieuwpoort, Ter Duinen en het KEI zorgen ook voor de nodige helpende handen. Hierbij willen we toch even de tijd nemen om iedereen te bedanken voor deze inzet !”

Vaccinatie tijdelijk uitgesteld

Door de grote uitbraak binnen het woon-zorgcentrum Ter Linden zullen de vaccinaties tijdelijk worden uitgesteld. Eens de uitbraak onder controle is en er een 80% remissie is vastgesteld binnen de instelling, kan Ter Linden zich voorbereiden op de vaccinatie van zowel de bewoners als medewerkers.

Wzc Ter Linden is wel op nog op zoek naar zorg- en verpleegkundigen die willen meewerken in de covidafdeling . Kandidaten kunnen zich aanmelden bij tom.vanpoucke@veurne.be.

Guido Hoste, schepen van Welzijn: “Ik doe mijn hoedje af voor al onze personeelsleden en de helpende handen van Defensie en collega-zorginstellingen. Ze verzetten hemel en aarde en dit in zeer moeilijke omstandigheden. Het is onwaarschijnlijk hoe groot hun liefde voor de bewoners is. Het doet hen en ons dan ook extra pijn om 13 bewoners te moeten verliezen. De harde realiteit van dat verlies begint door te sijpelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier